Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Silicijska dolina istoka: Shenzhen bilježi eksplozivan rast milijunaša

Shenzhen bilježi najveći porast broja milijunaša u proteklom desetljeću. A očekuje se da će taj trend nastaviti rasti u godinama koje dolaze prema nedavnom izvješću.

Prema izvješću savjetnika New World Wealth i migracije ulaganja tvrtke Henley & Partners, Shenzhen je doživio impresivan rast od 140% u broju milijunaša, kako navodi CNBC.

Porast milijunaša u Shenzhenu daleko nadmašuje rast u drugim kineskim gradovima prvog ranga poput Pekinga i Šangaja, čiji je broj milijunaša porastao za 90% i 84%.

Samo tijekom 2023. godine, Shenzhen je bilježio rast broja milijunaša od 10%. Dok su Peking i Šangaj doživjeli pad od oko 5% zbog egzodusa bogatih pojedinaca iz Kine.

Andrew Amoils, analitičar u New World Wealthu, izjavio je za CNBC da je ukupan broj milijunaša u Kini pao za 3% u 2023. godini. Dok je Shenzhen rastom značajno nadmašio nacionalni trend.

Amoils je istaknuo da većina porasta broja milijunaša u Shenzhenu proizlazi iz razvoja novih poslova i prirodnog rasta prihoda unutar grada. Dok se oko 30% rasta pripisuje dolasku bogatih pojedinaca iz gradova poput Pekinga, Šangaja i Hong Konga.

Ovaj trend se odvija u kontekstu slabljenja kineskog gospodarstva posljednjih godina, što je uzrokovano krizom u sektoru nekretnina.

Gospodarstvo Shenzena je poraslo za 6% tijekom 2023. godine, što je nadmašilo stopu rasta u Pekingu i Šangaju.

Prema Amoilsovom izvješću za CNBC, kineski grad Hangzhou zabilježio je drugi najveći rast broja milijunaša od 125%. Dok su indijski Bengaluru i grad Austin u SAD-u zauzeli treće i četvrto mjesto po rastu. Kineski grad Guangzhou zauzeo je peto mjesto na istoj ljestvici.

Fleksibilna uprava

Erica Tay, direktorica makro istraživanja u Maybanku, istaknula je da se Shenzhen izdvaja od drugih gradova prvog ranga posljednjih trideset godina zbog svoje fleksibilne uprave i prijateljskog stava prema migrantima.

Dodala je da u Shenzhenu korporativnim pejzažom dominiraju poduzetnici iz privatnog sektora. Za razliku od Šangaja koji se oslanja na državna poduzeća,

Shenzhen je ne samo centar za startupe već i ključni grad za vodeće globalne tehnološke tvrtke poput Tencent-a, Huawei-a i BYD-a.

Tay je istaknula da su valovi bogatstva u Shenzhenu rezultat regulatornog okruženja koje podržava poslovanje i inovacije.

Ova metropola je 1980. godine postala jedna od prvih posebnih gospodarskih zona u Kini. Što je omogućilo ulazak stranih ulaganja, tehnoloških inovacija i tržišno orijentiranih reformi.

Zhiwei Zhang, glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu, istaknuo je da je blizina Hong Konga, poznatog po povoljnom poslovnom okruženju i efikasnosti, također pomogla Shenzhenu u razvoju njegovog gospodarstva.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno