Financa
Digitalni poslovni portal

Sony izgubio čak 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti

Investitori strahuju da bi Microsoft mogao povući igre poput Call of Dutyja sa Sonyjevih konzola, no to bi i za Activision, tj. Microsoft bio veliki financijski gubitak.

 Microsoft je nastavio s agresivnim širenjem na gamerskom tržištu – nakon što su prošle godine preuzeli Bethesdu, ovaj su tjedan za više od 68 milijardi dolara preuzeli i Activision Blizzard. Preko noći američki tehnološki div postao je treća najveća kompanija na tržištu videoigara, a gamerska tvrtka najpoznatija po franšizi Call of Duty pomoći će im u daljnjem osvajanju tržišta na svim poljima (mobilnom, igrama za računala i konzole) te bi trebala biti važan faktor prilikom osvajanja metaversea.

Kako će se ova akvizicija odraziti na tržište tek ćemo vidjeti, a njen učinak već je osjetio Sony. Naravno, taj je učinak negativan te je nakon objave vijesti o akviziciji potonula vrijednost dionice kompanije za oko 13 posto. Ukupno, izbrisano je oko 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti Sonyja, što je najveći pad još od velike financijske krize iz 2008. godine.

Vrijednost dionica Sony na NYSE zadnjih mjesec dana
Vrijednost dionica Sony na NYSE zadnjih mjesec dana

Razlog za tako veliki pad je jasan – strah investitora da bi igre Activision Blizzarda u budućnosti mogle biti ograničene samo na Xbox i osobna računala te da neće biti dostupne na PlayStationu. Ako do toga zaista dođe, a trenutačno nema naznaka da bi se to moglo dogoditi, bio bi to veliki udarac za japansku tvrtku i, naravno, sve korisnike PlayStationa.

Clay Griffin, analitičar MoffetNathansona smatra kako sada treba čekati eventualni odgovor Sonyja na Microsoftov potez, no kako se na financijskom planu ne mogu komparirati s Microsoftom, teško se može očekivati njihov odgovor u smislu preuzimanja kompanija poput Electronic Artsa ili Take Twoa. Ipak, nakon akvizicije Activisiona, značajno je porasla cijena dionica tih, kao i drugih gamerskih kompanija.

S obzirom na to da Activision Blizzard čak 65 posto svojih prihoda s tržišta igraćih konzola ostvaruje od PlayStationa 5, jasno je kako bi odluka o prekidu razvoja igara za Sonyjeve konzole donijela i veliki pad prodaje i prihoda Activisionu, tj. Microsoftu.

Izvor: Zimo.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije