Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Središnja banka Crne Gore s Rippleom će razvijati svoju nacionalnu digitalnu valutu

Crna Gora je zemlja koja koristi euro kao nacionalnu valutu, iako nije službeno dijelom europodručja ili Europske unije. Osim njih, na sličan način zajednička se europska valuta koristi i na Kosovu. No, u Crnoj Gori imaju plan okrenuti se i kriptovalutama, pa je njihova središnja banka (Centralna banka Crne Gore, CBCG), ovoga tjedna dogovorila suradnju s kompanijom Ripple. Kompanija je specijalizirana za kripto i blockchain tehnologije, s ciljem razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u toj zemlji.

Bit će to digitalna valuta središnje banke (CBDC), odnosno nacionalni stablecoin. Uvođenje digitalne valute je, u skladu s osnovnim ciljevima Centralne banke Crne Gore, još jedan korak ka digitalizaciji financijskih usluga i širenju prostora za dostupnost financijskih usluga građanima Crne Gore, poručili su.

Crnogorski stablecoin u najavi

CBDC je digitalizirana verzija nacionalne valute, koju izdaju centralne banke. Danas preko stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija određene oblike CBDC-a, za širok spektar potreba. Uključujući i jačanje financijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje sigurnosti povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja. U isto vrijeme i Europska središnja banka (ECB) radi na razvoju koncepta digitalnog eura.

Guverner Centralne banke Crne Gore dr. Radoje Žugić izjavio je ovom prigodom: “Centralna banka Crne Gore, kao centralna banka posvećena praćenju suvremenih trendova centralnog bankarstva, posvećeno vodi računa o stabilnosti financijskog sustava. Sa zadovoljstvom počinjemo suradnju s Rippleom na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stablecoina. Kroz projekt, Centralna banka Crne Gore će s Vladom Crne Gore i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili sigurnog valutnog rješenja, kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blockchain tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC ili nacionalni stablecoin mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima, i što je najvažnije, zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika”.

Ispunjavanje ciljeva zemlje

Projekt će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute. Također i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontroliranim uvjetima.

“Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sustava plaćanja. Također, i zagovaranja korisnosti blockchaina za izdavanje digitalnih valuta središnje banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine financijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je Centralna banka Crne Gore odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute. I daljnjem ispunjavanju osnovnih financijskih ciljeva zemlje”, rekao je James Wallis, potpredsjednik Ripplea za odnose sa središnjim bankama.

Podsjetimo, ovo nije prvi iskorak Crne Gore prema kriptovalutama. Prošle godine najavili su kako se žele pozicionirati kao međunarodni “hub” za tehnologije blockchaina i sve vezano uz njega, pa su status državljanina dodijelili osnivaču ethereuma, Vitaliku Buterinu.

Izvor: bug.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno