Financa
Digitalni poslovni portal

Šta je “shrinkflation”, ili zašto su rolne toaletnog papira manje?

Smanjena rola toaletnog papira, manje kolačića u vrećici, manje paste za zube u tubama…

Promjene su suptilne i mogle bi promaći manje pronicljivim kupcima. No, stručnjaci za maloprodajnu industriju kažu da bismo mogli vidjeti kako će se više potrošačkih proizvoda početi smanjivati u veličini ili količini – ili oboje – zbog rastućih troškova – piše CNN.

Rekordna razina inflacije znači da kućanstva plaćaju više za svakodnevne kupnje i da tvrtke košta više proizvodnja  proizvoda kao što su proizvodi od papira, šamponi, kao i proizvodi za jelo i piće.

Tvrtke mogu podići cijene, a mnoge već i jesu. Druge tvrtke kupcima naplaćuju istu cijenu dok nude smanjuju veličinu i količinu konkretnog proizvoda.

Smanjenje proizvoda uz istu ili veću cijenu, također poznato kao “shrinkflation” (izraz skovan od engl “shrink” što znači smanjivanje, i engl. “inflation” što znači inflacija) događa se s npr toaletnim papirom, rekao je Edgar Dworsky, bivši pomoćnik glavnog državnog odvjetnika u Massachusettsu koji je zagovornik prava potrošača i urednik web stranice ConsumerWorld.org.

“Smanjenje broja zaposlenih događa se u vrijeme visoke inflacije jer tvrtke koje proizvode svakodnevne proizvode također plaćaju više za sirovine, troškove proizvodnje i isporuke”, rekao je Dworsky, koji prati kako razdoblje visoke inflacije utječe na potrošačke proizvode tri desetljeća.

Sve raširenija pojava

Dworsky je rekao da smanjenje proizvoda postaje sve raširenije, a nedavno je uočio nekoliko primjera robnih marki koje neupadljivo smanjuju veličinu svojih proizvoda.

Na primjer, Procter&Gamble’s ultra mekani toaletni papir od 18 mega paketa sada sadrži 244 dvoslojna lista, što je manje u odnosu na prethodna 264 dvoslojna lista po roli. I super mega role ove marke sada broje 366 listova u odnosu na prijašnjih 396 listova po roli.

“To znači gubitak ekvivalentan otprilike rolni i pol u novom paketu od 18 rolni”, rekao je.

Dworsky je primijetio da se toaletni papir velikih paketa sada najčešće nalaze u trgovinama u SAD. “Gotovo je nemoguće pronaći paket od četiri”, rekao je.

Iako ne prati cijene proizvoda, Dworsky je rekao da kada dođe do smanjenja količine proizvoda, potrošači na kraju ili plaćaju više za manju količinu proizvoda, ili istu cijenu, ali za manju količinu proizvoda.

“To ne znači da će se svaki proizvod toaletnog papira iz Procter & Gamblea promijeniti. Ali pretpostavljam da dolazi do promjena u više proizvoda”, rekao je, dodajući da će imati izvješće i o drugim markama toaletnog papira.

U svom najnovijem pozivu sa investitorima, čelnici Procter & Gamblea priznali su da se tvrtka suočava s “izazovnim troškovnim okruženjem” zbog kontinuiranih učinaka pandemije na lance opskrbe, zategnutog tržišta rada i jer “dostupnost materijala ostaje nedovoljna”.

Slijedom toga, P&G je rekao da podiže cijene svojim maloprodajnim kupcima za 10 kategorija proizvoda, uključujući deterdžente, sušilice, proizvode za njegu beba i žena.

Objašnjenje proizvođača

U izjavi za CNN, Procter & Gamble je ukazao na različite razloge za varijacije u veličinama svojih proizvoda i da cijene u trgovinama određuju isključivo trgovci na malo.

“Inovacija ima troškovni element – prilagođavanje broja po pakiranju ili veličine pakiranja jedan je od načina ponovnog ulaganja u ovu inovaciju uz održavanje konkurentne cijene”, rekli su iz tvrtke.

P&G je rekao da također prilagođava veličine proizvoda različitim trgovcima. Dakle, rolne su se možda smanjile u nekim trgovinama, ali u nekima ne.

“Kod istog trgovca, asortiman koji ćete pronaći na prigradskoj lokaciji može se razlikovati od onoga što se nalazi na maloprodajnoj lokaciji u gradskoj maloprodaji – i u odnosu na ono što se nalazi na web stranici trgovca”, rekli su.

Zašto se “shrinkflation” događa ?

Ovaj fenomen nije nov i obično se pojavljuje kada inflacija poraste i troškovi poduzeća rastu.

Kada troškovi rastu, proizvođači robe široke potrošnje traže načine kako nadoknaditi povećanja koja plaćaju za robu, prijevoz, rad i druge troškove. Oni ili podižu cijene postojećih proizvoda ili smanjuju veličinu postojeće robe, povećavajući time cijenu po jedinici onoga što dobivate.

Ta povećanja se prenose na kupce u maloprodajama robe.

Drugi nedavni primjeri smanjenih proizvoda koje je Dworsky primijetio su Keebler Cookies, Chips Deluxe i M&Ms.

Nove Gatorade boce sadrže manje napitka (830 ml vs 940 ml), a promjenu je doživjelo i pakiranje za Pantene regeneratora koji se pakira u manju tubu.

“Za tvrtke koje proizvode robu široke potrošnje, podizanje cijena za potrošače je posljednja mjera. To je zato što kupci primjećuju povećanje cijena u trgovinama i to može utjecati na potražnju”, rekao je Mark Cohen, direktor studija maloprodaje i pomoćni profesor na poslovnoj školi Sveučilišta Columbia.

Umjesto toga, tvrtke suptilno prilagođavaju proizvode i ambalažu. “Za potrošače je to neka vrsta smetnje…. ili brige, ovisno o proizvodu o kojem govorimo”, rekao je Cohen. “Vjerujem da će inflacija biti prisutna neko vrijeme i vidjet ćemo da se takve prilagodbe proizvoda nastavljaju događati.”

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije