Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Stalni ili outsourcani zaposlenik – koga odabrati?

Problem s kojim se suočavaju mnogi poduzetnici je trebaju li zaposliti ili outsourcati poslove na vanjskog suradnika. Iako se proces odabira odgovarajućeg kandidata ne razlikuje, komunikacija i uvjeti rada mogu se značajno razlikovati što direktno utječe na suradnju. Kada je prikladno zaposliti novu osobu, a kada je bolje outsourceati?

Hoćete li zaposliti ili outsourcati ovisi o trajanju projekta

Među djelatnicima koji su najčešće outsourcani su agenti korisničke podrške, čuvari, IT specijalisti, računovođe, recruiteri, web developeri, organizatori događanja i voditelji društvenih mreža, izvještava Indeed. Outsourcing nije isključivo vezan uz najam radika iz neke druge tvrtke, već se odnosi i na freelance djelatnike. Nezavisne stručnjake koji samostalno obavljaju svoju djelatnost.

S druge strane, sve ove poslove obavljaju i stalni zaposlenici neke tvrtke. Pa ipak, outsourcing je u porastu iako su stalni zaposlenici već standardno poznati kao pouzdani i predani napretku određene tvrtke. Budući da je isti direktno vezan uz njihove uvjete i stabilnost rada, kao i plaću.

Naše su se članice jasno izrazile vezano uz ovo pitanje.

“Ovisi o kontekstu i konkretnoj potrebi, ali i o organizacijskoj strukturi, je li više tradicionalna ili više projektna, i organizacijskoj kulturi,” izjavila je Ana-Marija Marić, vlasnica tvrtke AMM Consulting. “Podosta faktora će igrati ulogu pri donošenju odluke. Neki od njih mogu biti treba li nešto obaviti jednokratno ili obavljati neko vrijeme, koja je potrebna razina znanja i odgovornosti za taj rad, postoji li prostor za pogreške i učenje…”

Među čimbenicima koje valja razmotriti svakako je i vrijeme na koje je potrebno obavljanje određenog posla. Ako će nova osoba biti potrebna na samo par mjeseci, odnosno za jedan projekt, outsourcing je sasvim zadovoljavajuće rješenje. Dok je na nekoliko godina ili za stalno ipak jednostavnije zaposliti osobu koja će biti jednako dostupna kroz cijelo radno vrijeme.

“Većinu stvari je lakše odraditi ako razumiješ biznis”

Sandra Žager, članica uprave i voditeljica financija i računovodstva tvrtke Manufaktura jedanaest smatra da je prikladno outsourceati sve što nije core-business odnosno što nije usko vezano uz poslovanje poduzeća.

“U core-businessu smo najbolji, a u ostalim stvarima postoje bolji, brži, spretniji, efikasniji.”

Konkretno, freelanceri su najpoznatiji upravo po užoj specijaliziranosti koja im omogućava brzinu i preciznost pri radu. Stručnjaci su to koji su vam na raspolaganju isto kao i vaši zaposlenici, uz razliku što se ne nalaze na istom mjestu rada. Možda čak ne ni u istom gradu ili državi.

Budući da samostalni stručnjaci svoju plaću primaju s obzirom na faze projekta, drugačije su orijentirani na sam cilj i završetak projekta. To ih čini odličnim odabirom za kraće projekte.

“Ja sam za zapošljavanje, želim ljude koji žele rasti i razvijati se. Većinu stvari je lakše odraditi ako razumiješ biznis, npr. nama društvene mreže nema šanse da radi netko vanjski. S druge strane, ima jako puno sposobnih žena koje ne žele biti zaposleni, već poduzetnice, što također podržavamo. ” izjasnila se Ivana Matić, direktorica Women in Adria.

Ako je u pitanju osnovna djelatnost vaše tvrtke, zaposlenici s Ugovorom o radu su najbolji izbor. Oni će biti na raspolaganju tijekom ugovorenog radnog vremena. A što su duže vaši zaposlenici, to će bolje razumjeti ciljeve i sisteme vašeg poslovanja što ih čini vrlo pouzdanima.

Također, rastom tvrtke javlja se potreba za otvaranjem visokih pozicija, što je odlična prilika da promaknete stalne zaposlenike upravo zbog njihovog poznavanja rada i procesa tvrtke.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno