Financa
Digitalni poslovni portal

Sve više mlađih žena postaje CEO u kompanijama

Novoimenovani CEO u kompanijama koje su izlistane na S&P 500 burzi su sve mlađi. Posebo je dobra vijest da na čelu kompanija ima sve više mlađih žena. Rezultati nedavnog istraživanja su pokazali da je prosječna starost novih CEO u kompanijama S&P 500 pala sa 55,9 godina u 2021. na 53,8 godina u 2022.

Kada se pogleda prosjek, radi se najvećem pomlađivanju u odnosu na prethodnu godinu u više od dva desetljeća. Skoro 30 posto izvršnih direktora mlađe je od 50 godina.

Zanimljivo je da je za vrijeme pandemije, u 2021. godini prosječna starost CEO dostigla vrhunac. Otprilike svaki šesti novi izvršni direktor je bio stariji od 60 godina. Vjerojatno je izbor pao na iskusnije kandidate kako bi vodili kompanije kroz turbulentnija vremena.

Najnovija statistika ipak ohrabruje. Kompanije su se odlučile na nove strateške prioritete na najvišem nivou. Vjerojatno mlađim izvršnim direktorima edostaje iskustva, istraživanja podržavaju pretpostavku da mogu povećati inovacije.

Poduzetnica - ilustracija
Poduzetnica – ilustracija

Među CEO sve je više mlađih žena

Kada se pogleda najnovija statistika psoebno ohrabruje broj mlađih žena koje su na CEO pozicijama. Rezultati pokazuju da je 13 posto novoizabranih izvršnih direktora – žene u 2022. godini. Radi se o jako pozitivnom trendu, obzirom da je u 2021. godini samo 6 posto birano na funkciju izvršnog direktora. Žene su takođe imale vodeće poslove u više od 10 posto kompanija sa liste Fortune 500 u siječnju 2023. Ovo je najveća brojka u višedesetljetnoj povijesti liste Fortume 500. Iako je ta zastupljenost i dalje neproporcionalno niska, nedavni rast podataka naglašava napredak koji se ostvaruje.

Dnašnja ekonomija je opet u strahu od recesije. Trendovi specifičnog tržišta rada, inflacije koja se izmiče kontroli unatoč ekonomskim mjerama, mogu prouzrokovati rast starijih izvršnih direktora u 2023. godini. Ipak ohrabruje činjenica da se trend kreće prema mlađim ženama liderima i sklonošću prema mlađim i inovativnijim izvršnim direktorima. Trendovi na tržištu pokazuju da su osobine koje se traže od lidera: „fleksibilnost, otpornost, energija, sposobnost da vide nove stvari, da promijenu viziju ili da prikažu ono što je moguće“.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije