Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Švicarska centralna banka (SNB) izabrala budućeg predsjednika?

Nadzorni odbor Švicarske narodne banke (SNB) na korak je do izbora nasljednika predsjednika Thomasa Jordana koji odlazi u rujnu, rekli su Reutersu upućeni izvori.

Jordan odlazi s dužnosti krajem rujna. Više od dvije godine prije službenog kraja mandata. Pravi je trenutak da se povučem, rekao je guverner SNB-a početkom ožujka, nakon “raznih izazova u proteklim godinama”.

SNB tada nije naveo razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentirati nagađanja da je možda zdravstvene prirode. Jordan je 2021. imao operaciju na srcu. Ipak, u kratkom roku se vratio na posao. Na čelu je SNB-a od siječnja 2012.. Podsjećamo, vlada mu je odobrila još mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerojatno najburnijim razdobljem u SNB-ovoj 117-godišnjoj povijesti. Uspješno je obuzdao inflaciju. Našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

Izbor je gotovo završen

Postupak izbora novog predsjednika SNB-a gotovo je završen, rekla su za Reuters dva izvora koja su željela ostati neimenovana. Razgovori su već završili, potvrdili su izvori. Vijeće SNB-a priopćilo je da ne komentira postupak potrage za kandidatima i glasine. Najveće šanse za preuzimanje kormila u središnjoj banci ima 47-godišnji potpredsjednik Martin Schlegel. Smatra 16 od 18 ekonomista koje je Reuters anketirao.

Schlegel je po općoj ocjeni glavni kandidat. Duboko poznavanje SNB-a i švicarskih financijskih tržišta očito je prednost.

Stefan Gerlach, glavni ekonomist u EFG banci i bivši zamjenik guvernera Irske središnje banke

Schlegel je karijeru u SNB-u započeo 2003. godine i radio je u odjelu za istraživanje, na čijem je čelu tada bio Jordan. Guverner inače ne sudjeluje u izboru nasljednika, napominje Reuters.

Dosta izazova za novog čelnika

Novom čelniku neće biti lako jer će morati smanjiti izdašne SNB-ove isplate kamata na depozite komercijalnih banaka. Iste su lani dosegnule 7,4 milijarde franaka.

SNB se lani pridružio skupini centralnih banaka vodećih gospodarstava koje su podignute kamatne stope gurnule u minus. Švicarska centralna banka (SNB) zaključila je 2023. godinu s gubitkom od 3,2 milijarde franaka. Znatno manjim nego u 2022. godini kada je zbog pada vrijednosti portfelja dionica i obveznica iznosio čak 132,5 milijardi franaka i bio je najveći otkada je SNB osnovan.

“Nijedna centralna banka ne može bankrotirati. Veliki gubici mogu loše utjecati na kredibilitet SNB-a, najvažniju imovinu svih centralnih banaka”, rekla je ekonomistica sa Sveučilišta u Baselu Sarah Lein.

SNB je pod pritiskom da na čelno mjesto imenuje ženu. Posebno nakon prošlogodišnjeg odlaska jedine dosadašnje članice vijeća Andree Maechler. Parlamentarka iz redova lijevo orijentiranih socijaldemokrata Celine Widmer rekla je da je došlo vrijeme da SNB dobije predsjednicu. Moguća je kandidatkinja, prema ocjenama analitičara, bivša savjetnica za gospodarstvo u vijeću ekonomskih savjetnika njemačke vlade Beatrice Weder di Mauro. Na Reutersov upit da komentira ta nagađanja Weder di Mauro nije željela odgovoriti, prenosi Index.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno