Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fed će vjerojatno zadržati postojeće kamatne stope

Ažurirane ekonomske projekcije zvaničnika Fed -a ovaj tjedan vjerojatno će proicirati manje smanjenja kamatnih stopa nego što su kreatori politike očekivali prije tri mjeseca. Bržu očekivanu inflaciju i sporiji rast.

Ova precizna ekonomska prognoza nosit će težinu odluke Fed-a. Također, može doći sa upozorenjem potrošačima od predsjednika Fed -a Jerome Powell-a, prenosi Reuters.

Larry Meyer, bivši guverner Fed koji sada vodi konsultantsku kompaniju Monetary Policy Analytics, naglasio je važnost koherentnosti koja povezuje makroekonomske izglede i strategiju politike. On je istakao da bi trebalo obratiti više pažnje na alternativne scenarije.

Od kraja prošle godine, preciznost nije bila saveznik Fed-a. Zvaničnici su predvidjeli tri smanjenja kamatnih stopa za ovu godinu. Ipak, inflacija koja nije opala kako se očekivalo ih je iznenadila. Kao rezultat toga, očekuje se da će revidirati prognozu na samo dva smanjenja kamatnih stopa od po 0,25 odsto za ovu godinu. Čak možda samo jedno, što također nije sigurno.

Američko Ministarstvo rada objavit će nove podatke o inflaciji u srijedu, nekoliko sati prije nego što Fed bude objavio ažurirane projekcije i novu izjavu o politici. Očekuje se da će američka centralna banka zadržati svoju referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

Ključni pokazatelji inflacije jedva su se pomjerili od posljednje projekcije u ožujku i sastanka o politici održanog krajem travnja. Ostavljajući donositelje odluke opreznima oko početnog smanjenja kamatnih stopa dok inflacija ne bude niža. Konkretno, inflacija u novoj izjavi o politici vjerojatno će i dalje biti opisana kao „povišena“. Ovo automatizomom odlaže odluku o smanjenju kamatnih stopa za kasnije, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno