Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Švicarska centralna banka snizila kamatne stope

Švicarska centralna banka (SNB) snizila je u četvrtak ključne kamatne stope. Istaknuvši da je inflacija oslabila i da će niži troškovi zaduživanja poduprijeti gospodarsku aktivnost. SNB je snizio ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 1,5 posto.

Inflacija u Švicarskoj oslabila je u veljači, deveti mjesec zaredom, kliznuvši na 1,2 posto. Ovo znači da je unutar SNB-ovog ciljanog raspona od nula do dva posto.

“Ublažavanje monetarne politike omogućila je učinkovita borba protiv inflacije u protekle dvije i pol godine”, objavila je banka u priopćenju. Dužnosnici su istaknuli da su pri donošenju odluke o kamatnm stopama uzeli u obzir ublaženi inflatorni pritisak i jačanje franka u realnom izrazu u protekloj godini.

“Smanjenje kamatne stope također podupire gospodarsku aktivnost”, poručili su iz SNB-a. Švicarski izvoznici zatražili su početkom tjedna od centralne banke da se nakon uspješnog obuzdavanja inflacije posveti gospodarstvu u razdoblju posustajanja svjetskog gospodarstva i slabljenja potražnje.

Inflacija je pod kontrolom

Inflacija je pod kontrolom. Centralna banka mora ispitati što može učiniti da pomogne izvoznicima, rekao je čelnik Swissmehanica Nicola Tettamanti. Sugerirajući dužnosnicima SNB-a da se fokusiraju na upravljanje deviznim rezervama kako bi spriječili pretjerano jačanje franka, prenosi Hrportfolio.

Nakon što obavi zakonom propisanu zadaću (o kontroli inflacije), SNB mora razmotriti i stanje u gospodarstvu. Ovo, naravno, uključuje i ublažavanje utjecaja valutnih šokova na industriju“, rekao je čelnik udruženja strojarske i elektrotehničke industrije Swissmem Stefan Brupbacher.

Franak je lani znatno ojačao prema dolaru i euru. Ovo je ublažilo pritisak cijena uvoza, ali i produljilo popis nevolja švicarskih izvoznika, povrh slabe potražnje iz Njemačke i Kine.

Od početka godine švicarska valuta blago je oslabila. Još je uvijek gotovo tri posto jača u odnosu na euro i šest posto jača u odnosu na dolar nego u ožujku 2023. Industrija je glavni oslonac izvozno orijentiranog švicarskog gospodarstava i čini oko 22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Gotovo tri četvrtine švicarskih proizvoda prodaje se u inozemstvu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno