Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Intel planira povratak na svjetski vrh

Intel planira potrošnju od 100 milijardi dolara u četiri države SAD za izgradnju i proširenje svojih tvornica. Nakon što je osigurao 19,5 milijardi dolara federalnih grantova i zajmova. Nadaju se da će uspjeti osigurati još 25 milijardi dolara poreskih olakšica.

Centralni dio Intelovog petogodišnjeg plana potrošnje je pretvaranje praznih placeva zemljišta u blizini Kolumba, (Ohio) u ono što je generalni direktor Pat Gelsinger opisao novinarima kao „najveću lokaciju za proizvodnju AI čipova na svijetu“, krenuvši od 2027. godine.

Kako piše Reuters, Intel-ov plan će također uključiti renoviranje lokacija u Novom Meksiku i Oregonu. Proširenje postojećih operacija u Arizoni, gdje dugogodišnji konkurent Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) također gradi ogromnu tvornicu za koju se nada da će dobiti sredstva od američkog predsjednika Joe Biden-a. Zahvaljujući političkoj želji da se napredna proizvodnja čipova skoncentrira u SAD.

Sredstva osigurana Biden-ovim planom za renesansu proizvodnje čipova znatno će pomoći Intelu da popravi svoj narušeni poslovni model. Naime, desetljećima je ova kompanija bila vodeća u pravljenju najbržih i najmanjih poluprovodnika. Prodajući ih po premium cijeni i ulažući višak profita u daljnja istraživanja i razvoj kako bi ostala ispred svih. Ali Intel je izgubio tu proizvodnu prednost 2010-ih zbog TSMC-a. Njegove profitne marže su naglo pale obzirom da je snizio cijene kako bi zadržao tržišni udio sa inferiornim proizvodima.

Direktor Gelsinger je još 2021. najavio plan za vraćanje Intela na poziciju broj jedan. Rekao je da će mu trebati potpora vlade da bi plan bio profitabilan.

Intel želi biti opet lider na tržištu

Gelsinger je rekao da će oko 30 posto od najavljenih 100 milijardi dolara biti potrošeno na troškove izgradnje infrastrukture i angažiranja radne snage. Ostatak je namenjen za kupovinu alata za proizvodnju čipova od kompanija kao što su ASML, Tokyo Electron, Applied Materials, i KLA.

Ti alati će pomoći da se lokacija u Ohio-u “uključi u mrežu” u 2027. ili 2028. godini. Gelsinger je upozorio da bi vremenski okvir mogao biti promenjen ukoliko tržište čipova uspori. Osim grantova i zajmova, Intel planira da većinu kupovine obavi iz svojih postojećih novčanih tokova.

„I dalje će biti potrebno tri do pet godina da Intel postane ozbiljan igrač na tržištu proizvođača najsuvremenijih čipova”., rekao je za Reuters Kinngai Chan, analitičar u kompaniji Summit Insights. Međutim, on je upozorio da će biti potrebno više ulaganja prije nego što Intel pretekne TSMC. Dodajući da bi tajvanska kompanija mogla ostati lider još neko vrijeme.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno