Financa
Digitalni poslovni portal

Unatoč visokim cijenama, ubrzao se oporavak eurozone

Širenje omikrona potaknulo je neke europske vlade da ponovo uvedu mjere kako bi zaustavile zarazu, ali je veliki dio stanovništva u međuvremenu cijepljen pa su mnoge od tih mjera ublažene, prenosi Reuters.

To je omogućilo oporavak gospodarske aktivnosti pa je indeks mendažera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone koji izrađuje londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka u veljači porastao za 3,5 bodova , u odnosu na siječanj, što je 55,8 bodova.

“Gospodarstvo eurozone ponovo je ubrzalo u veljači jer je ublažavanje epidemioloških ograničenja ponovo potaknulo potražnju za brojnim potrošačkim uslugama, poput putovanja, turizma i rekreacije, i stišalo probleme u nabavi”, istaknuo je ekonomist Markita Chris Williamson.

Indeks u uslužnom sektoru skočio je za 4,7 boda, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci.

Poboljšana potražnja za uslugama potaknula je rast poslovne aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru na najvišu razinu u šest mjeseci, a poboljšanje je bilježila i Francuska.

Rast industrije stabilizirao se nanajvišoj razini od prošlogodišnjeg rujna, zahvaljujući dijelom i poboljšanju u nabavi, iskazanom u najblažem kašnjenju isporuka od prošlogodišnjeg siječnja, iako tvornice i dalje kaskaju za potražnjom.

Skromno popuštanje pritiska u nabavnim lancima blago je smanjilo i troškove inputa u industriji, ali uslužni sektor bilježio je njihov najsnažniji rast otkada Markit provodi istraživanja, zbog rasta plaća i skoka troškova energije.

Kompanije pak pojačano nastoje prebaciti veće troškove na potrošače, pa je prosječna prodajna cijena proizvoda i usluga porasla najsnažnije otkako je Markit počeo prikupljati podatke krajem 2002.

S ponovnim otvaranjem gospodarstva i nadom da je najgore u pandemiji prošlo, očekivanja poslovnih čelnika poboljšana su u veljači, iskazana u rastu indeksa za 1,5 bodova, na 68,7 bodova.

“Ojačao je i poslovni optimizam, budući da kompanije očekuju daljnje otvaranje gospodarstva, što potiče pojačano zapošljavanje”, zaključio je Williamson.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije