Financa
Digitalni poslovni portal

Pred gospodarstvenicima RSa prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija

Pred gospodarstvenicima i javnim sektorom u Republici Srpskoj je još jedna šansa da povećaju likvidnost učešćem na prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji koja se održava na Banjalučkoj berzi.

Na internet stranici Berze navedeno je da unos obaveza za prvu od šest ovogodišnjih multilateralnih kompenzacija traje danas do 15.00h. Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je za “Glas Srpske” da su do sada putem sustava za multilateralne kompenzacije i cesije ukupno kompenzirano 1,03 milijarde BAM obaveza i potraživanja.

Milan Božić - direktor Banjalučke Berze
Milan Božić – direktor Banjalučke Berze


Efikasnost sustava se ogleda i u podatku da se na sustav dobrovoljno registriralo oko 350 gospodarskih subjekata iz FBiH. Likvidnost bi mogla značajnije biti popravljena ukoliko bi se uključila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH” – istakao je Božić.
Naglasio je da je sa gospodarstvenicima dogovoren koncept elektronskog akceptnog naloga kao instrumenta plaćanja. Uvođenjem elektronski akceptnog naloga sustav bi se koristio svakodnevno na dobrovoljnoj osnovi, a ne samo u periodima održavanja obaveznih multilateralnih kompenzacija, pojašnjava Božić.
Glasnogovornik Privredne komore RS Vladimir Blagojević podsjetio je da je Komora bila inicijator za pokretanje multilateralnih kompenzacija, koje su, sudeći prema do sada kompenziranom iznosu, dale očekivan rezultat.
Djelomično je smanjena nelikvidnost gospodarstva, jedan od gorućih problema, a da bismo došli do još boljih rezultata, potrebno je da se u sustav kompenzacija uključe svi” rekao je Blagojević. Zakon o jedinstvenom sustavu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u listopadu 2015. godine, bio unapređen kompletan sustav.
Inače, Sustav multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi poslovnio subjekti i dalje izbjegavaju prijavu obveza, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Prema podacima Banjalučke berze, rekordan iznos od čak 196 miliona BAM kompenziran je u 2017. godini. S druge strane, najmanji iznos obaveza i potraživanja kompenziran je lani i to svega 95 miliona BAM.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije