Financa
Digitalni poslovni portal

UBS dogovorio subvenciju Credit Suisse u iznosu 9 milijardi eura

UBS je obavijestio javnost da je blizu dogovora s švicarskom vladom oko jamstava za Credit Suisse. Naime, postignut je dogovor sa švicarskom vladom o pokrivanju 9,2 milijardi eura gubitaka. Radi se o gubicima koje UBS zatekao prilikom hitnog preuzimanja Credit Suisse 7. lipnja, navela je švicarska banka u regulatornom podnesku objavljenom u utorak.

Podsjećamo, Švicarske su vlasti posredovale u kontroverznom hitnom spašavanju Credit Suisse od strane UBS-a. Tada je švicarski bankarski div platio za 3,1 milijardu eura da bi preuzeo Credit Suisse. Da nije došlo do spomenute tranasakcije zbog nepovjerenja među štedišama i dioničarima prijetila je propast 167 godina stare banke, o čemu je pisala financa.ba.

Sukladno uvjetima preuzimanja koje su definirane u ožujku prilom preuzimanja, UBS se obvezao pokriti prvih 5,13 milijardi franaka potencijalnih gubitaka. Švicarska vlada je pristala preuzeti 9,2 milijardi eura dodatnih gubitaka, javlja Reuters.

UBS Group AG očekuje da će Ugovor o zaštiti od gubitka biti finaliziran do 7. lipnja 2023. Informacija je poslana u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu.

IZ SEC-a su obavijestili da je dogovor o sanaciji postojećih 14,4 milijardi eura prihvaćen. Navedeno je da bilo kakva dodatna sanacija koja premašuje navedeni iznos, a koje nije uključeno kao dio ovog posebnog pravilnika, zahtijeva posebno odobrenja parlamenta u redovnoj zakonodavnoj proceduri. Navodi se da parlament mora odobriti bilo kakvo dodatno zaduženje u cilju sanacije gubitaka Credit Suisse.

Sporazum s vladom jedna je od posljednjih prepreka koju UBS mora riješiti prije nego što službeno zatvori transakciju preuzimanja Credit Suisse.

UBS planira preuzeti Credit Suisse u narednom kvartalu

U dokumentu SEC-a, koji je datiran 5. lipnja, ponavlja se da UBS očekuje dovršetak posla u drugom kvartalu 2023. Banka je u ponedjeljak rekla da očekuje da će preuzimanje zaključiti već 12. lipnja.

Financa.ba je pisala početkom svibnja kako će sadašnji CEO Credit Suisse Ulrich Koerner biti član uprave novog zajedničkog subjekta. Novi, zaseban entitet će djelovati kao “konsolidirana bankarska grupa”. Sam brand Credit Suisse poslovat će neovisno u “doglednoj budućnosti”. UBS će postepeno integrirati proces po proces, a na kraju se očekuje potpuna integracija.

U podnesku se također navodi da je UBS bio uključen u razgovore sa švicarskim financijskim regulatorom, FINMA-om, o kapitalnim i likvidnosnim zahtjevima za, novu kombiniranu banku.

Možemo potvrditi da će se viši kapitalni zahtjevi “prevelik da bi propao” zbog progresivne komponente u potpunosti primijeniti na UBS nakon odgovarajućeg prijelaznog razdoblja“, rekla je FINMA u odgovoru e-poštom na Reutersov upit.

Rečeno je da će se viši kapitalni zahtjevi postupno uvoditi od kraja 2025. i biti dovršeni najkasnije do početka 2030.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije