Financa
Digitalni poslovni portal

Umjetna inteligencija i suživot s prirodnom inteligencijom

Osnovna pomisao je da umjetna inteligencija radi na principu obrase golemih količina statističkih informacija. Navedeni se princip koristi kod većine društvenih mreža. Predlažu nam članke za čitanje, pojedine proizvode ili videa. Slično je i s tražilicama. Zna što su vaše preferencije, gdje ste locirani i shodno statistički prikupljenim podacima o tražitelju slat će i informacije. Mnogima stvara nelagodu mnoštvo osobnih i čak intimnih podataka kojima se želi baratati. Ipak umjetna inteligencija je jednostavno neophodna za mnoge zadaće koje bi se željelo prepustiti računalima.

Umjetna inteligencija – problem sa statističkim vjerojatnostima koje nisu očigledne

Procesoru koji pokreće Umjetnu inteligenciju je neophodno definirati stavke koje se ne dešavaju na osnovu statističkih ponavljanja. Dakle opet stvoriti „pametne“ veze među statističkim vjerojatnostima koje nisu same po sebi očigledne. Primjer je vožnja s automobilom. Čovjek će bez kočenja zaključiti koji od pješaka želi, a koji ne prijeći cestu – a kreće se uz sam kolnik. Vozilo s autonomnim pilotom će s približavanjem svakom pješaku prikočiti ili će u najboljem slučaju voziti jako sporo, navodi Deutsche Welle.

Umjetna vs. prirodna inteligencija - ilustracija
Umjetna vs. prirodna inteligencija – ilustracija

Osim spomenutog, umjetna inteligencija bi se mogla suočiti s hrpom nepotrebnih statističkih informacija, koje normalan čovjek ne koristi. Recimo, tijekom mjeseca jeste li više puta ustali na lijevu ili desnu nogu. Portal ChatGPT koji je razvijen u Open Artificial Intelligence (AI) mnogima stvara nelagodu. Pokreće ga bezbroj dostupnih podataka, te je u stanju napisati odgovor na gotovo na svaki upit. Odgovor koji će te dobiti je u formi čovjeka srednjoškolskog obrazovanja.

Samuel Altman – tvorac ChatGPT

Sam Altman, danas 37-godišnjak, odrastao je u St. Louisu, Missouri, SAD. Naučio je kako programirati i rastavljati Macintosh računalo kada je imao 8 godina. Altman je dvije godine studirao informatiku na Sveučilištu Stanford. Tada se odlučio s dva prijatelja prekinuti studij i kreirati mobilnu aplikaciju – Loopt. Glavna funkcija je bila dijeljenje lokacije korisnika s njihovim prijateljima. Loopt je bio dio prve grupe od osam tvrtki u startup akceleratoru Y Combinator. Svaki startup dobio je 6.000 dolara po osnivaču, a Loopt je bio u istoj skupini kao i Reddit. Loopt je na kraju dosegao vrijednost od 175 milijuna dolara. Ipak nije izazvao dovoljno interesa, pa su ga osnivači 2012. godine prodali za 43 milijuna dolara.

Microsoft investirao prvu milijardu

Godine 2015. Altman je suosnivač OpenAI-a s Elonom Muskom, tadašnjim izvršnim direktorom Tesle i SpaceX-a. Njihov cilj za neprofitnu tvrtku za umjetnu inteligenciju bio je osigurati da umjetna inteligencija ne uništi ljude. Altman je postao izvršni direktor OpenAI-ja u 2019. godini. Altman je prezentirao u Seattle-u izvršnom direktoru Microsofta Saty-ju Nadellu OpenAI-jeve modele umjetne inteligencije. Nakon toga, OpenAI je 2019. primio investiciju od Microsofta vrijednu milijardu dolara. Sadašnji i bivši insajderi u OpenAI-u rekli su da se nakon što je Altman preuzeo mjesto izvršnog direktora i nakon ulaganja Microsofta, tvrtka počela više fokusirati na razvoj obrade prirodnog jezika.

Umjetna vs. prirodna inteligencija - ilustracija

Za vrijeme dok je Altman bio CEO, OpenAI je javnosti objavio popularne generativne AI alate, uključujući DALL-E i ChatGPT. I DALL-E i ChatGPT poznati su kao “generativni” AI, što znači da bot stvara svoje vlastito umjetničko djelo i tekst na temelju informacija koje su mu dostavljene. Nakon što je ChatGPT objavljen 30. studenog, Altman je tweetao da je dosegao više od milijun korisnika u pet dana. ChatGPT je u 5 dana pridobio više od milijun korisnika ChatGPT je javno objavljen kako bi OpenAI mogao koristiti povratne informacije korisnika za poboljšanje bota. Nekoliko dana nakon lansiranja, Altman je tweetao da je “nevjerojatno ograničen, ali dovoljno dobar u nekim stvarima da stvori pogrešan dojam veličine”.

Altman je u prosincu tweetao da je ChatGPT “odličan” za “zabavnu kreativnu inspiraciju”, ali “nije tako dobra ideja” za traženje činjenica. ChatGPT je nedavno počeo testirati plaćenu verziju ChatGPT-a pod nazivom “ChatGPT Professional” koja bi trebala omogućiti bolji pristup botu. Još u prosincu, Altman je tweetao da će OpenAI “u jednom trenutku to morati nekako unovčiti; računalni troškovi mame suze oči.” Ovog mjeseca Microsoft je ponovno objavio da ulaže “više milijardi dolara” u OpenAI. Iako pojedinosti o investiciji nisu objavljene, vjeruje se da je Microsoftova investicija vrijedna 10 milijardi dolara. Sve do jučer nije se znalo (iako se nagađalo) da je plan bio inkorporirati ChatGPT u Bing tražilicu, piše Geek.

Što zaista donosi umjetna inteligencija

Već vlada uzbuna među prosvjetnim osobljem jer je gotovo nemoguće otkriti je li neki školski ili seminarski rad napisao čovjek – ili ChatGPT. Altmanov odgovor je dap rihvata problem, ali i smatra da će se svijet morati prilagoditi novim okolnostima. Smatra da se svijet konstantno razvija. Još od pojave kalkulatora gotovo više nitko ne računa u glavi ni najjednostavnije matematičke operacije. Nema smisla učiti i pamtiti podatke kad izgledaju u svakom trenutku dostupni preko interneta.

Za 10 godina ćemo živjeti u svijetu chatbotova koji će raditi i za stručnjake u svakom željenom području.Prema osnivaču OpenAI, bit ćemo u mogućnosti reći kako želimo stvoriti kratki animirani film koji će izgledati tako i tako. Umjetna inteligencija će rješavati zadaće koje se često ponavljaju i koje su dijelom kreativne, a to će mnogo toga promijeniti, piše Deutche Welle. Budućnost će nam pokazati kako će surađivati umjetna inteligencija i prirodna inteligencija.

Elon Musk nije oduševljen

Jedan od osnivača Open AI-ja, Elon Musk je izjavio na sumitu Svjetske vlade u Dubaiju da nije oduševljen razvojem umjetne inteligencije.

Dok se automobili, avioni i lijekovi moraju pridržavati regulatornih sigurnosnih standarda, umjetna inteligencija još uvijek nije zakonski regulirana. Nema pravila ili propise koji bi držali razvoj pod kontrolom. Mislim da svijet moraregulirati sigurnost AI. Smatram da je to zapravo veći rizik za društvo od automobila, aviona ili droge. Propisi mogu malo usporiti AI, te mislim da bi to bilo dobro za čovječanstvo.

Elon Musk

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije