Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Upravljajte vremenom pomoću metode 3-3-3

Cilj da radite manje svaki dan zapravo vam može pomoći da postignete više na duge staze, tvrdi Oliver Burkeman. Čini se očitim. Način da postignete više je da zapravo malo popustite, zar ne? Ništa ne može zvučati više samo po sebi razumljivo, ali prema Slacku, klasičnoj knjizi o produktivnosti Toma DeMarca, ovo razumijevanje upravljanja vremenom zapravo može uzrokovati da na kraju postignete manje.

Pretrpavanje vaših dana, inzistira DeMarco, čini vas krhkim. Prepuni dani ne ostavljaju nam fleksibilnost da se prilagodimo neizbježnim uskim grlima i neočekivanim zadacima koji se pojavljuju u našim životima. Slack (popustiljivost) vam omogućuje ne samo da se prilagodite neočekivanom, već i da napravite neku vrstu dugoročnih ulaganja u učenje i razmišljanje koja se u konačnici prilično dobro isplate. Na kraju ćete dugoročno postići više ako na kraju imate za cilj učiniti manje iz dana u dan, piše Inc.

To je ideja koja tjera na razmišljanje i mnogi poduzetnici koji provode svoje dane mahnito trčeći kako bi gasili požar za požarom, osjetit će da bi mogla biti ispravna. Ali otvara se još jedno pitanje: ako ne biste trebali pokušati ugurati što više produktivnosti u svoje dane, čemu biste trebali težiti?

Isprobajte 3-3-3

Oliver Burkeman ima prijedlog. Najprodavaniji autor napravio je karijeru pisanjem knjiga koje okreću naglavačke uobičajenu produktivnost i životne savjete. Često dijeli sitne savjete u svom biltenu e-pošte The Imperfectionist, a jedan od njih je sadržavao posebno koristan prijedlog koji učinkovito ispunjava neke od detalja pristupa poslu “Popustite da biste učinili više”.

Burkeman ovo naziva “metodom 3-3-3” i tvrdi da je i sam koristi, iako nije dogmatičan u vezi s detaljima. Ako “prigovorite da ova metoda za vas ne funkcionira”, piše on, “izmislite vlastito pravilo! Ovdje stvarno nisu važni detalji, već principi utjelovljeni u pristupu.” Stoga slobodno prilagodite njegovu metodu svojim specifičnim okolnostima, ali da biste započeli, osnovni cilj metode 3-3-3 je da svaki radni dan:

  • “Provedete tri sata na svom najvažnijem trenutnom projektu, nakon što ste definirali neku vrstu specifičnog cilja za napredak koji namjeravate ostvariti tog dana”
  • “Dovršite tri kraća zadatka, obično hitne obaveze ili ‘ljepljive’ zadatke koje, obično traju samo nekoliko minuta svaki (i ovdje se broje pozivi i sastanci)”
  • “Posvetite vrijeme trima ‘aktivnostima za održavanje’, stvarima kojima je potrebna vaša svakodnevna pozornost kako bi život tekao glatko” Aktivnosti održavanja namjerno su široka kategorija, i uključuju stvari kao što su vođenje dnevnika, brisanje pristigle pošte i vježbanje.

Zašto djeluje

Ljepota ovdje je jednostavnost. Okvir je toliko čist da je potrebno samo nekoliko sekundi za razmatranje i implementaciju, a ipak pruža čvrstu skelu oko koje možete graditi svoj dan. Također potiče “popuštanje” koje je tako slavio DeMarco.

Tri do četiri sata koncentriranog rada, kako su Burkeman i niz drugih stručnjaka na drugim mjestima utvrdili, odnosi se na sve na što je ljudski mozak općenito sposoban, pa vas prva stavka iz “3” tjera da ostanete unutar svojih realnih bioloških granica. Preostale stavke iz “3” tjeraju vas da krenete naprijed u svim raznolikim zadacima koji se gomilaju u vašem životu i poslu bez herojskih (i nemogućih) očekivanja da ćete ikad uspjeti potpuno očistiti svoj tanjur od njih.

Kao što Burkeman kaže, kada slijedi ovu metodu, “ne krećem u svaki dan kao da hodam po užetu, jer mi je potrebno da sve ide točno kako bih mogao proći kroz plan.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno