Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

12 sorti suhog bijelog vina

Mnogi ljudi preferiraju suha bijela u odnosu na bilo koju drugu vrstu vina. Vina poput bijelog sauvignona (Sauvignon Blanc), sivog pinota i suhog rizlinga proizvode se diljem svijeta, a oni koji piju vino cijene ih zbog njihovog oštrog okusa i lakog spajanja s hranom. Suha bijela vina možete piti u bilo koje doba godine, ali su posebno osvježavajuća u toplim ljetnim mjesecima. Uz toliko vrsta suhog bijelog vina, postoji bijelo koje odgovara gotovo svakom nepcu.

Definicija suhog vina

Vinsko grožđe ima različite razine prirodnih šećera ovisno o sorti, sezoni berbe i stupnju koncentracije sokova. Tijekom procesa fermentacije, kvasac pretvara šećere iz soka grožđa u alkohol. Kada se većina šećera pretvori, a preostali šećer je manji od jedan posto volumena vina (četiri grama šećera po litri), vino se smatra suhim. Vina se također mogu smatrati srednje suhima ako sadrže zaostali šećer od 12 g/L. Vina s većom razinom šećera su poluslatka ili slatka.

Slatko i voćno su dva pojma koja se često brkaju u vinskoj terminologiji. Voćno vino nije nužno slatko, i vino koje je potpuno suho ipak može imati višestruka voćna svojstva. Voćno ne opisuje nužno razinu slatkoće vina, već njegove voćne karakteristike. Na primjer, rizling može imati okus jabuke iako je suh.

Vrlo suha bijela vina

Ova vina sadrže manje od 4 g/L zaostalog šećera. Stoga imaju suhu karakteristiku i hrskavost što ih čini savršenima za ljubitelje suhih vina.

Sauvignon Blanc

Ovo je jedno od najsuših i najhrskavijih vina, što ga čini superzvijezdom za pijuckanje ili kuhanje. Ovo nemasno, čisto vino je često zeljasto ili travnato s dobro uravnoteženom kiselinom i voćem u pozadini. Sauvignon Blanc možete pronaći diljem svijeta. Glavne regije rasta uključuju Bordeaux, Novi Zeland, dolinu Loire, Južnu Afriku, Austriju, Kaliforniju i državu Washington.

Albariño

Ovo suho španjolsko vino, ima svijetlu kiselinu i osvježavajuće okuse citrusa i lagane slane note. Ukusno je uz plodove mora kojih u španjolskoj kuhinji ima u izobilju. Portugalci ga zovu Alvarinho.

Chardonnay

Francuska regija Burgundija poznata je po izvrsnim vinima Chardonnay. Vina iz ovog kraja odišu okusima jabuke, tropskog voća, citrusa i kremena. Verzije  iz Kalifornije i države Washington odležane su u novom hrastu i obično imaju okuse vanilije. Prisutnost hrasta u Chardonnayu značajno utječe na profil okusa. Bez hrasta do izražaja dolaze svijetle tropske note. Kod hrasta prevladavaju okusi vanilije.

Muscadet

Ovo vino laganog tijela izrazito je suho. Muscadet se proizvodi od grožđa Melon de Bourgogne i ne smije se miješati s muškatom ili vinima Moscato, koja su obično suha ili poluslatka. Umjesto toga, Muscadet je oštar, pikantan i ukusan s citrusnim i mineralnim notama. Ovo vino dolazi iz doline Loire.

Torrontés

Torrontés je vino koje je sve popularnije. Naći ćete mnogo ukusnih primjera iz južnoameričkih zemalja, posebice iz Argentine. Bijelo je aromatično, što znači da je vino posebno mirisno. Na nepcu ćete otkriti note breskve i citrusa uz blistavu kiselost i cvjetne note.

Srednje suha bijela vina

Ova vina mogu imati do 12 g/L zaostalog šećera. Obično su malo slađa od vrlo suhih vina, ali ne toliko slatka da bi se moglo klasificirati kao poluslatka ili desertna vina.

Pinot Blanc

Pinot Blanc je genetska mutacija Pinot Noira. Međutim, to je grožđe bijelog vina koje se uzgaja u regijama poput Njemačke, Austrije, Italije i Alzasa u Francuskoj. Ima slične profile okusa kao i chardonnay, i srednjeg je do punog tijela s živahnom kiselinom i notama jabuke i badema.

Pinot Grigio/Pinot Gris – sivi pinot

U Italiji se ovo vino zove Pinot Grigio. Drugdje, osobito Oregonu i Francuskoj vina od istog grožđa nazivaju se Pinot Gris. U Njemačkoj se zove Grauburgunder. Sivi pinot iz Alzasa u Francuskoj je slatko vino i obično se ne uklapa u kategoriju suhih bijelih. Suha vina Pinot Grigio/Gris su lagana, hrskava i voćna s mineralnim ili citrusnim notama. Talijanski pinot sivi obično je hrskava, mineralna verzija ovog suhog bijelog vina, dok francuski pinot sivi obično bude voćan i suh.

Viognier

Viognier je aromatično grožđe. Zapravo, u francuskim vinima Côte-Rôtie, vinari miješaju malo Viogniera sa Syrahom kako bi dobili zamamni miris s nosom citrusa. To je francusko grožđe koje postaje sve popularnije diljem svijeta zbog svojih izrazito mirisnih aroma i okusa breskve.

Grüner Veltliner

Austrija je specijalizirana za ovo vino okusa breskve s notama papra i začina. Kada se grožđe bere dok je manje zrelo, prevladava okus citrusa – posebno limete. Međutim, što se bere kasnije u sezoni, to ćete u vinu pronaći manje citrusnih nota, a zrelije grožđe daje vina s notama breskve.

Gruener Veltliner austrijsko vino

Gewürtztraminer

Njemačka i Alzas specijalizirani su za ovu ljutu, aromatičnu bijelu boju. Također možete pronaći dobre primjere iz Novog Zelanda, Oregona i Kalifornije. Nisu svi Gewürtztraminci suhi. Ovo grožđe je također popularno u slađoj verziji kasne berbe. Ako tražite suho, odaberite njemačku trocken ili halbtrocken verziju. U ovom vinu očekujte cvjetne, začinske i citrusne note.

Rizling

Još jedno vinsko grožđe koje uspijeva u hladnijoj klimi Njemačke i Alzasa, je rizling koji može biti suh ili sladak. Kisela vina imaju okus minerala, koštičavog voća i jabuke. Također možete pronaći primjere suhih rizlinga u Washingtonu, Oregonu i Kaliforniji.

Šampanjac

Šampanjac (i pjenušava vina izvan Francuske) također su vrsta suhog bijelog vina. Iako su mnogi šampanjci suhi, regija ima svoju klasifikaciju slatkoće.

 • Extra Brut ima manje od 0,6 posto zaostalog šećera.
 • Brut sadrži manje od 1,5 posto zaostalog šećera.
 • Extra Sec ima 1,2 posto do 2 posto. To je srednje suho vino.
 • Sec ima 1,7 do 3,5 posto zaostalog šećera.
 • Demi-Sec sadrži 3,3 do 5 posto zaostalog šećera.
 • Doux sadrži 5 posto ili više ostatka šećera.

Uparivanje hrane sa suhim bijelim vinima

Jeste li spremni isprobati sjajne spojeve hrane sa suhim bijelim vinima? Iako ne postoje stroga pravila, razmotrite sljedeće:

 • Vina kao što je Sauvignon Blanc dobro se slažu s laganom, lakom hranom kao što je riba. Sauvignon Blanc je također idealno vino uz salatu, povrće ili bilo što s jakim notama začinskog bilja, posebice kopra ili bosiljka.
 • Vina odležana u hrastu, poput Chardonnaya, dobro se slažu s bogatom, masnom hranom, kao što je jastog s umakom od maslaca ili fettuccine Alfredo.
 • Vina poput rizlinga, Torrontésa, Viogniera ili Gewürtztraminera dobro se slažu s  začinjenom hranom, kao što je azijska hrana.
 • Šampanjac i pjenušava bijela vina dobro se slažu s hranom koja ima slani okus.
 • Voćna bijela vina poput sivog pinota kombiniraju se s hranom nježnog okusa, kao što su školjke.
 • Albariño, sa svojom suptilnom slanošću, stvarno je dobar sa sirovom ribom kao što je sashami.

Kuhanje sa suhim bijelim vinom

Mnogi recepti ne navode konkretnu sortu vina, već se umjesto toga pozivaju na “suho bijelo vino”. Dakle, koje vino trebate koristiti?

 • Koristite vino intenzivnog okusa kao što je chardonnay, suhi vermut ili suhi sherry u kremastim umacima i varivima kao što je fettuccine Alfredo ili rižoto s gljivama.
 • Za jela blažih okusa, poput beurre blanc umaka ili proljetnog rižota od povrća, koristite vino lakšeg okusa. Chablis je ovdje dobar izbor.
 • Za plodove mora razmislite o kiselijem suhom bijelom vinu s notama citrusa kao što je Albariño.
 • Za jela koja preferiraju biljne ili povrtne okuse ili su vrlo lagana, odaberite  Sauvignon Blanc.

Pravi izbor suhog bijelog vina

Nemojte dopustiti da vas pojam “suho” zastraši. Iako suha bijela vina imaju malo slatkoće, većina je vrlo privlačna. Posebno su dobra kada su ohlađena na odgovarajuću temperaturu i poslužena s namirnicama koje nadopunjuju njihov okus i miris. Ako ste novi u vinu, potražite stručni savjet od osoblja restorana ili lokalne vinoteke, koji će vas uputiti na neka od najboljih dostupnih suhih bijelih vina.

Izvor: lovetoknow.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno