Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

USAID: Pokrenuta su nova 52 biznisa u BiH

Tijekom protekla tri mjeseca u zajednicama širom BiH pokrenuta su 52 lokalna biznisa uz potporu USAID-ovog Programa potpore zaštiti ljudskih prava u BiH. Uloženo je 680.000 KM u Fond za poduzetništvo.

U saopćenju USAID-a prezicirano je da se Fond za poduzetništvo zajednički financira sa partnerskim gradovima i općtinama Zenica, Travnik, Novo Sarajevo, Cazin, Maglaj, Trebinje, Berkovići, Novi Grad, Vlasenica i Brod.

Ovaj fond nudi mogućnosti za poduzetnike iz marginaliziranih i ugroženih grupa. Ovo uključuje samohrane roditelje, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposlena, kao i osobe u nepovoljnoj materijalnoj situaciji. također, nezaposlene mlade do 35 godina i ljude iz ruralnih područja da pokrenu lokalne biznise koji će povećati njihovu neovisnost i financijsku stabilnost. Žele im omogućiti da lakše održavaju sebe, ali i svoje obitelji, navode Nezavisne.

Od 2015. godine, USAID je uložio ukupno 2,72 milijuna KM putem Poduzetničkog fonda. Cilj je bio podržati 310 marginaliziranih žena i drugih ugroženih osoba u pokretanju novih biznisa u 42 lokalne zajednice.

USAID zagovara sustavna rješenja za probleme s kojima se suočavaju marginalizirane i ugrožene grupe u BiH. Među kojima je i nezaposlenost.

Courtney Chubb, direktorica USAID-a u BiH

Ona je podvukla da Poduzetnički fond podržava biznise koji će ojačati različite gospodarske sektore. Ovo uključuje zanatska zanimanja, krojačke djelatnosti, štamparije, montažu i popravke namještaja. Dodala je i usluge iz oblasti zdravstva, poput rehabilitacije i fizikalne terapije, piše Srna.

Jedan od pet novih biznisa koje Fond podržava u Trebinju je i biznis Danke Terzić Brkić. Ova nova poduzetnica je pokrenula djelatnost sito printanja.

“Nakon završetka akademije i sticanja iskustva u radu s videom i dizajnom, odlučila sam pokrenuti biznis sito štampe za tekstil i druge materijale. Ova sredstva mi pružaju priliku da budem samostalna i doprinesem lokalnom razvoju. Želim da moji rad i biznis budu primjer mladima. Također, želim ostati ovdje i graditi budućnost u Trebinju,” rekla je Brkić.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno