Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene nafte spuštene prema 86 dolara

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara. Uzrok je val prodaja koji su pokrenula nagađanja da će premije na geopolitički rizik biti snižene zahvaljujući novom krugu pregovora o primirju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 42 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 86,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa nižoj cijeni, od 82,64 dolara.

Nakon produljenog prazničnog vikenda u SAD-u trgovci su se usredotočili na novi krug pregovora o primirju u Pojasu Gaze. SAD je objavio novi plan o okončanju rata i krenuli su pregovori. Posrednici ka novom miru su Katar i Egipat, podsjeća Reuters.

Ako pregovori o prekidu vatre iznjedre bilo što konkretno, geopolitička premija na rizik koja je trenutno uračunata u cijene nafte bit će smanjena, objašnjava Tony Sycamore iz IG-a.

“Slabiji dolar nije utjecao na cijene nafte. Nafta se našla pod blagim pritiskom prodaja zbog raširenih očekivanja o prekidu vatre na Bliskom istoku”, rekao je Charalampos Pissouros iz XM-a.

U prošlom tjednu cijene je poduprlo približavanje uragana Beryl Meksičkom zaljevu. Luke u Teksasu, uključujući Corpus Christi, Houston, Galveston, Freeport i Texas City, zatvorene su u nedjelju. U ponedjeljak Beryl je kod Matagorde ušao na američko kopno. Teksas je najveći proizvođač nafte i prirodnog plina u SAD-u, prenosi Hrportfolio.

Zatvaranje luka moglo bi privremeno zaustaviti izvoz sirovog i ukapljenog prirodnog plina, isporuke nafte rafinerijama i isporuke motornog goriva.

“Oluja je ugrozila dio proizvodnje nafte i plina na moru. Sada se strahuje se da bi mogla utjecati na rafinerijsku infrastrukturu na kopnu”, napisali su u bilješci analitičari ING-a.

Strah od poremećaja u radu rafinerija nadovezao se na naznake dobrog početka ljetne sezone putovanja u SAD-u. Zalihe sirove nafte pale su u pretprošlom tjednu za 12,2 milijuna barela. Zalihe benzina za 2,2 milijuna barela, pokazali su podaci ministarstva energetike, objavljeni prošle srijede. Novi podaci mogli bi pokazati nastavak trenda, napominje analitičar IG-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je prošli petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 64 centa, na 88,15 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno