Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Varteks – jedna od najstarijih hrvatskih kompanija odlazi u stečaj

Varaždinska tekstilna kompanija Varteks, koja je u blokadi već gotovo 60 dana, odlazi u stečaj. Predsjednik Uprave Karlo Koprek, rekao je u subotu kako se odluku o tome hoće li se otvaranje stečaja ubrzati ili se se dogoditi automatizmom, donijeti radnici te je najavio sastanak za danas.

Nadzorni odbor varaždinske tekstilne kompanije Varteks u petak je, s tri glasa “za” i dva “protiv”, dao suglasnost Upravi Varteksa, odnosno njezinom jedinom članu Karlu Kopreku, da se pokrene stečaj kompanije. Predsjednik Uprave Varteksa Koprek objasnio je za Hinu kako Nadzorni odbor ne donosi odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja. Uprava ili FINA donose takvu odluku, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene taj postupak, ako tako odluči.

“Varteks je s nadolazećim ponedjeljkom već preko 60 dana u blokadi, tako da vise nema ni izbora”, dodao je Koprek. Kaže kako bi radnici, ukoliko bi se čekalo da FINA provede postupak, u sljedećih mjesec, dva ostali bez primanja.

Moguć je nastavak poslovanja

“Ja sam predložio Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja. Što prije i da ga pokrenemo sami. Budući da smatram kako je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks. Kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu”, izjavio je predsjednik Uprave Koprek, prenosi Jutarnji. Kaže i da bi nakon što bi se otvorio stečaj, Varteks ponovno od tih prihoda mogao redovito plaćati najmove prostora, plin, struju, plaće, ali i sve ostale troškove.

“Iako sam dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, još ne namjeravam donijeti takvu odluku i podnijeti zahtjev. Želim s radnicima popričati o svim aspektima te odluke. Također, želim da zajedno donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu”, tvrdi Koprek. Koprek je istaknuo da je namjera zadržati dio radnika Varteksa i nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu. Nakon toga bi se kompanija reorganizirala, te bi ponovno zapošljavao otpuštene radnike. “Želja nam je očuvati maloprodaju kako bi stečajni upravitelj imao prihode za nastavak poslovanja”, zaključio je Koprek.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno