Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Visoke kamate i inflacija utječu na rast maloprodaje u SAD-u

Maloprodaja u SAD-u rasla je sporije u svibnju zbog nastavljenog pritiska visokih kamatnih stopa i inflacije na potrošače.

Maloprodaja je zabilježila rast od 0,1 posto u svibnju. Što je manje od očekivanog rasta od 0,3 posto prema ekonomistima. Revidirani podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je promet u maloprodaji u travnju pao za 0,2 posto, prenosi Biznis.

Kada se izuzmu prodaja automobila i benzin, maloprodaja je porasla za 0,1 posto. Što je manje od očekivanog rasta od 0,4 posto, ali bolje od padanja za 0,3 posto zabilježenog u travnju.

Glavni ekonomist za Sjevernu Ameriku u tvrtki Capital Economics, Paul Ashworth, primijetio je da su podaci o maloprodaji u utorak pokazali da potrošači imaju izazova.

“Podaci o umjerenoj maloprodaji u svibnju podržavaju našu procjenu da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti nešto slabiji u drugom kvartalu. Nakon razočaravajućeg prvog kvartala“, izjavio je Ashworth.

U izvješću se navodi da su benzinske postaje zabilježile pad od 2,2 posto u prodaji u usporedbi s prethodnim mjesecom. Prodaja u trgovinama namještajem i malim kućanskim aparatima također je zaostala, s padom od 1,1 posto. S druge strane, trgovine sportskom opremom i hobi prodavaonice ostvarile su najveći rast prodaje od 2,8 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Raznolika mišljenja

Michael Pearce, zamjenik glavnog američkog ekonomista u Oxford Economicsu, napomenuo je da se potrošnja usporava zbog smanjenja stvarnog rasta dohotka i povećane kreditne ograničenosti nekih potrošača uzrokovane višim kamatnim stopama i sve većim korištenjem kreditnih kartica.

Unatoč tome, postoji raznolikost mišljenja o američkoj potrošnji. U svibnju je kontrolna skupina maloprodaje, koja isključuje nestabilne kategorije i faktore u kvartalnom izvještaju BDP-a, zabilježila rast od 0,4 posto.

Matthew Luzzetti, glavni američki ekonomist Deutsche Banka, naglasio je da su ovi podaci “solidni”. U posljednja tri mjeseca, kontrolna skupina je zabilježila najveći rast od prosinca prošle godine.

Lucetti je izjavio da se potrošnja definitivno usporava, ali smatra da trenutno nije razlog za zabrinutost, već je to povratak na normalnije stope rasta za gospodarstvo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno