Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Za ulazak u EU električni automobili će trebati – putovnice

Od 2027. godine električnim će automobilima trebati ‘putovnice za baterije‘ da uđu u Europsku uniju. Putovnice za baterije bit će obvezne za električna vozila koja se prodaju u Europskoj uniji od veljače 2027. kako bi se omogućila veća transparentnost ugrađenih materijala. Da se zna što je konkretno u njih ugrađeno i odakle ta sirovina potječe, prenosi Poslovni dnevnik.

Digitalni dokumenti bit će povezani s VIN-om i QR kodom. Kada se skenira digitalnim uređajem, otkriti će detaljne informacije o izvorima i prirodi sirovina prije proizvodnje baterije, s pojedinostima nakon proizvodnje, kao što su kapacitet i stanje pojedine baterije.

Taj je potez dio nove EU uredbe o baterijama. Uredba zahtijeva od proizvođača baterija ili vozila (ovisno o tome tko je proizveo bateriju) da otkriju emisije ugljika iz proizvodnje. I da postupno uključe veće udjele recikliranih materijala u razdoblju do 2035. godine, kada Europska unija planira zabraniti prodaju novih ICE automobila (osim onih pogonjenih e-gorivom). Putovnice za baterija trebale bi rasvijetliti često nejasne kanale nabave baterija. Kao i omogućiti veću transparentnost sustava proizvodnje pa time i mogućnost da se po potrebi intervenira u pred-proizvodni proces.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno