Financa
Digitalni poslovni portal

Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte prema 96 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 96 dolara budući da je trgovce zabrinula procjena američke vlade o kontinuiranom padu proizvodnje iz škriljaca, raspirivši zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je nakon podneva viša za 1,24 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 95,67 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,92 dolara višoj cijeni, od 93,40 dolara.

Trgovce je u utorak zabrinula procjena američke vlade da bi se proizvodnja nafte u regijama bogatim škriljevcem mogla smanjiti i u listopadu, treći mjesec zaredom, na 9,393 milijuna barela dnevno.

Procjena se nadovezuje na odluku Saudijske Arabije i Rusije o smanjivanju proizvodnje do kraja godine, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno.

Analitičari upozoravaju da bi to moglo značiti tijesnu opskrbu u idućim mjesecima.

“Tržište nafte vjerojatno će biti tijesno opskrbljeno tijekom cijele zime”, smatra Edward Moya iz OANDA-e.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman brani smanjenu opskrbu iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih saveznika.

Međunarodna energetska tržišta treba blago regulirati kako bi se obuzdale oscilacije, istaknuo je saudijski dužnosnik, upozorivši istodobno na neizvjesnost koju stvaraju kineska potražnja, europski gospodarski rast i mjere središnjih banaka, usmjerene na obuzdavanje inflacije.

U fokusu će ovog tjedna biti dvodnevna sjednica američke središnje banke, koja počinje tokom dana, i odluka o kamatnim stopama.

Sjednica “neće smiriti nervozu”, smatra Tamas Varga iz PVM Energyja, ukazujući na kontinuirani “sukob” između znatno smanjene ponude i slabih ekonomskih izgleda.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 96,93 dolara.

Izvor: ​hrportfolio 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije