Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zašto Saudijska Arabija troši stotine milijuna na nogometne zvijezde?

Nogomet u Saudijskoj Arabiji ušao je u novu eru — eru kada globalne superzvijezde igraju na saudijskom terenu. 31-godišnja brazilska nogometna zvijezda Neymar upravo je postao najnoviji dodatak sada već zvjezdanoj Pro ligi. Član ove lige već je i peterostrukogi osvajač Zlatne lopte Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo i Neymar su među najpopularnijim igračima na svijetu. To je ono što radimo dovodeći takva poznata imena u saudijsku ligu. Podižemo razinu igre.

Fahad Nazer, glasnogovornik saudijskog veleposlanstva u SAD-u

Državni fond Saudijske Arabije, Javni investicijski fond, financijski je pokretač ovih skupih transakcija. De facto vođa Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, predsjedava odborom PIF-a. U lipnju je PIF preuzeo četiri glavna domaća kluba u zemlji: Al-Ittihad, Al-Nassr, Al-Hilal i Al-Ahli.

“Saudi Pro League je najbolja muška profesionalna nogometna liga u Saudijskoj Arabiji.” rekao je Stefan Szymanski, profesor sportskog menadžmenta na Sveučilištu Michigan. “Dakle, kao i većina zemalja, imaju nacionalnu ligu koja je popularna i ljudi je prate. A ono što se ovdje događa je da Vlada preko investicijskog fonda usmjerava novac u klubove kako bi mogli nabaviti igrače.”

Ljubav Saudijske Arabije prema nogometu nije ograničena na domaću ligu. Godine 2021. PIF je kupio većinski udio u engleskom nogometnom klubu Newcastle United. Kritičari tvrde da Saudijska Arabija koristi sport kako bi skrenula pozornost s kršenja ljudskih prava u zemlji, što je izraz poznat kao “pranje sportom”. Saudijska vlada poznata je po svom gušenju neistomišljenika i oštrim kaznama za kriminalce, uključujući pogubljenja.

„Pranje sportom“ je u biti sinonim za pokušaj čišćenja imidža i ugleda. I jasno je da je Saudijska Arabija zemlja koja je posljednjih desetljeća imala poseban ugled. Taj ugled često nije dobar. U nekim slučajevima, vrlo je negativan.

Simon Chadwick, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na Skema Business School

Odgovarajući na kritike o „pranju sportom“, Fahad Nazer, glasnogovornik saudijskog veleposlanstva u SAD-u, rekao je za CNBC: “Svaka mjera koja se provodi u Saudijskoj Arabiji, svaka mjera reforme, svaka inicijativa i svaki program koji se trenutno provodi u Saudijska Arabija provodi se iz jednog od dva glavna razloga. Ili se provodi kako bi se unaprijedili interesi Saudijske Arabije kao zemlje ili kako bi se poboljšali životi Saudijca, ili oboje. Dakle, svako drugo razmatranje je netočno.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno