Financa
Digitalni poslovni portal

Zbog ruske objave o smanjenju proizvodnje povećane cijene nafte na tržištima

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 86 dolara nakon što je Rusija najavila da će u ožujku smanjiti proizvodnju. Najava smanjenja proizvodnje nafte za 500 000 barela dnevno skrenula je pozornost na odluku zapadnih zemalja o ograničenju cijena njezine nafte i naftnih derivata.

Od ožujka 500 000 barela manje dnevno

Rusija će u ožujku smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno. Najavio je to potpredsjednik vlade Alexander Novak. Ovo je reakcija, nakon što je Zapad ograničio cijene ruske sirove nafte i naftnih derivata.

Europska unija u prosincu 2022. zabranila je uvoz ruske nafte koja se doprema morem. U veljači je zabrana proširena i na ruske derivate.

Kako bi ograničili ruske prihode za financiranje rata u Ukrajini, skupina G7 i njezini saveznici, uključujući EU, ograničili su u prosincu cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu. Zaprijetili su sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima budu li pružali usluge za skuplje barele. Početkom veljače ograničili su i cijene ruskih derivata. I to na 45 dolara za one jeftinije, poput loživa ulja, i na 100 dolara za skuplje, poput kerozina i dizela.

– Rusija smatra da mehanizam cjenovnog limita u prodaji ruske nafte i naftnih derivata znači miješanje u tržišne odnose. I nastavak destruktivne energetske politike zapadnih zemalja, rekao je potpredsjednik ruske vlade Alexandar Novak.

– Do danas smo prodavali kompletnu proizvodnju. Ali, kao što je već rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se izravno ili neizravno pridržavaju načela ograničenja cijena, rekao je potpredsjednik ruske vlade.

– S tim u vezi, Rusija će u ožujku smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno. To će pridonijeti obnovi tržišnih odnosa, izjavio je potpredsjednik ruske vlade.

Njegov glasnogovornik naknadno je objasnio da će se smanjiti samo proizvodnja nafte, ne i plinskog kondenzata.

Nakon ruske objave, porasla je cijene nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer nakon podneva bila viša za 1,41 dolar nego na  zatvaranju trgovine prekjučer. Iznosila je 85,91 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,14 dolara višoj cijeni, od 79,20 dolara.

Neki analitičari nagađaju da se iza ruske najave skrivaju drugi motivi.

– Vjerujemo da odluka (Rusije da se smanji proizvodnja nafte) nije potpuno dobrovoljna, jer su rusku stranu na takav potez vjerojatno prisilili tržišni čimbenici, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Ruska najava promijenila je raspoloženje na tržištu koje je jučer bilo prigušeno zbog slabih podataka o kineskoj potražnji i strahovanja od recesije u SAD-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 92 centa, na 82,78 dolara.

Izvor: HRT

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije