Financa
Digitalni poslovni portal

Tržište čipova u najvećem padu od 80ih godina

Intel je i dalje najveći igrač na tržištu x86 procesora. Tržišni udio u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju iznosio im je 68,7 posto.

AMD je do kraja 2022. godine osvojio gotovo trećinu svjetskog tržišta procesora. Smanjio je tako zaostatak zaostatak za liderom Intelom. Pokazala je analiza savjetodavne tvrtke Mercury Research. AMD-ov je udio iznosio 31,3 posto i bio je veći gotovo za tri postotna boda nego na kraju 2021.

Tržište čipova za osobna računala trenutno bilježi najveći pad od 80-ih godina prošlog stoljeća. To je vjerojatno najgori pad u povijesti sektora, istaknuo je predsjednik Mercuryja Dean McCarron.

Potrošači su tijekom pandemije, zbog rada od kuće, razgrabili osobna računala i laptope. Sada manje kupuju zbog visoke inflacije i ekonomske neizvjesnosti, objasnio je McCarron.

Pad prodaje zabilježio je i Apple, ključni klijent britanske inženjerske tvrtke Arm. Njihov se tržišni udio smanjio sa 14,6 posto u trećem tromjesečju na 13,3 posto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Veći je ipak nego na kraju 2021. kada je iznosio 10,3 posto.

AMD nije želio komentirati Mercuryjevo izvješće. Arm, čiji je vlasnik japanska Softbank Group Corp, nije odmah bio dotupan za komentar.

Britanska kompanija projektira čipove i izdaje licence za svoju tehnologiju informatičkim divovima poput Applea i Qualcomma koji je koriste za proizvodnju čipova, prenosi Zimo.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije