Financa
Digitalni poslovni portal

Želite biti uspješniji? Držite se prakse, zaboravite rutinu

Rutine su često presudne za uspjeh. Rastavljanje cilja na dnevne aktivnosti i dosljedno izvršavanje tih aktivnosti, dan za danom? Tako uspješni ljudi postižu velike ciljeve. Rutine su super. Sve dok nešto ne poremeti tu rutinu… Pogotovo kada slijepo slijedite rutinu, veća je vjerojatnost da će jedna prekinuta karika poremetiti cijeli lanac.

Kako možete spriječiti da se to dogodi? Ključ je u tome da rutinu pretvorite u praksu.

Koja je razlika između rutine i prakse?

  • Vožnja kućnog bicikla svaki dan u 5:30 ujutro je rutina. Vježbanje svaki dan je praksa.
  • Jedenje jabuka i borovnica prije vježbanja rutina je složena navikama. Zdrava prehrana je praksa.
  • Održati Zoom sastanak svaki dan u 9 ujutro sa svojim zaposlenicima je rutina. Praksa je redovito provjeravanje zaposlenika kako biste vidjeli trebaju li pomoć, smjernice ili ohrabrenje.

Rutine su ono što radite. I prakse su ono što radite, ali, što je važnije, one su ono što jeste.

Bicikl vam se pokvario? Ako je vježba praksa, tih 30 minuta ćete provesti radeći vježbe s vlastitom težinom. Ili nekoliko HIIT treninga. Ili ćete otići na trčanje. Iako je bicikl možda bio vaša preferirana opcija, još uvijek možete vježbati.

Razlika je u fleksibilnosti. Jedno je dnevni ritam. Drugo je doživotna potraga. Čovjek se može uništiti nečim tako jednostavnim kao što je pritiskanje gumba za odgodu previše puta ili dobivanje neočekivanog poziva na posao. Drugi se može prilagoditi. Jedan (rutina) je nešto što ste izmislili. Drugo (praksa) je nešto što radite.

Ryan Holiday

Kad se nešto dogodi da vam pokvari rutinu, nemojte razmišljati što se dogodilo. Razmislite zašto se to dogodilo. Usredotočite se na cilj koji vam rutina pomaže postići. A onda jednostavno ostvarite taj cilj, ovaj put, na drugačiji način.

Nikad ne gubite iz vida činjenicu da je svaki element u rutini vođen ciljem – ako nije, zašto je dio vaše rutine? Postoji niz različitih načina za postizanje cilja. Za jesti zdravo. Za provjeru zaposlenika. Za praćenje performansi. Za dobivanje povratne informacije od kupca. Za raditi gotovo sve.

Koliko god bile važne, koliko god bile uređene, koliko god bile pažljivo konstruirane, rutine nisu ono što vi jeste. Rutine su jednostavno ono što radite – ono što odaberete raditi. Zaokret u vašoj rutini ne može promijeniti ono tko ste i, što je još važnije, ono tko se nadate da ćete postati. Osim ako to ne dopustite.

Izvor: Inc.; prijevod i prilagodba: Financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije