Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ženska Mentorska Mreža treću godinu zaredom pruža podršku mladim poslovnim ženama

Treći ciklus, sada već prepoznatljivog i respektabilnog programa osnaživanja žena i jačanja njihove uloge u društvu, Ženska Mentorska Mreža, jučer je službeno otvoren i održava se na SSST Univerzitetu u Sarajevu.

Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BiH i ove godine će omogućiti razmjenu znanja i iskustava za više od 100 žena iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. S jedne strane, u programu su 52 iskusne menadžerice koje su ostvarile zavidne rezultate u svojim ulogama u brojnim industrijama, od financija, osiguranja, proizvodnje hrane, IT industrije, medija, pravosuđa, umjetnosti, akademije, trgovine, itd. S druge strane, korisnice programa su 52 mlade poslovne žene koje su na početku svoje karijere i koje će u godinama koje su ispred nas graditi ovo društvo kroz menadžerske uloge u poduzećima u privatnom sektoru. Kroz ovaj program iskusne mentorice nesebično prenose iskustva i znanja iz svoje karijere i svojim primjerom inspiriraju mlade žene da rade i doprinose razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine.

Treći ciklus programa otvoren je obraćanjem osnivačica „Ženske Mentorske Mreže“, Sanele Pašić, Članice NO Addiko Bank Sarajevo i Sabine Softić, Odgovorne partnerice za Deloitte BiH, koje su izrazile zadovoljstvo što je ideja umrežavanja žena podržana od cjelokupnog društva,  te što je projekt  prepoznat kao projekt koji je donio pozitivne promjene.

Ponosni smo što se tradicija ovog, sada već prestižnog, projekta nastavlja i što ćemo i ove godine graditi mostove između uspješnih poslovnih žena, liderica, i mladih žena, koje su na početku svoje karijere i koje imaju snažnu motivaciju graditi svoj karijerni put u različitim industrijama.

Sanela Pašić, od samog početka jedna od inicijatorica ovog projekta.

Pašić je dodala i da će ove godine program biti obogaćen novim, još zanimljivijim sadržajima koji će, pored individualnog rada sa mentoricama, polaznicama u formi zajedničkih edukacija unaprijediti vještine potrebne za karijerno napredovanje, od menadžmenta, javnog nastupa, emotivne inteligencije, pregovaranja, umrežavanja, itd.

Od ideje do realizacije, došli smo i do trećeg ciklusa priče koja poprima sve veće razmjere. Ženska Mentorska Mreža je sada već izgrađen program koji podrazumijeva kvalitetne edukacije, nudi mogućnost razvoja mladim damama i pored svega, što mi je izuzetno drago, postaje prepoznat u cijeloj državi, i šire. Ponosna sam jer sad već treći put okupljamo veliki broj žena iz poslovnog svijeta koje sa radošću prihvaćaju naš poziv za sudjelovanjem i nesebično dijele svoje znanje. Sve organizacije koje podržavaju Žensku Mentorsku Mrežu su svjesne značaja ovakvog programa, pogotovo jer sad već postaje tradicionalan. Radujem se početku novog ciklusa i svemu što on nosi.

Suosnivačica  programa Sabina Softić, Odgovorna partnerica za Deloitte BiH dodala je

Ove godine veliku podršku projektu pružio je i Predsjednik Uprave Addiko Bank Sarajevo, gdin. Jasmin Spahić koji je u svom uvodnom obraćanju na svečanom otvaranju izjavio:

„Podrška mladima jedan je od ključnih fokusa naše strategije. Raduje me što će program Ženske Mentorske Mreže ove godine kroz još kvalitetniji edukativni sadržaj doprinijeti profesionalnom razvoju mladih žena. Odgovornost društva treba biti da mlade, kao najvažniji resurs ove zemlje, potiče na kontinuirano napredovanje, te mi je veliko zadovoljstvo što je upravo Addiko Bank Sarajevo jedan od inicijatora ovog projekta.”

Podršku programu i ove godine pružit će UNDP koji je ujedno i partner projekta.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, izrazila je zadovoljstvo što se projekt nastavlja i što će nova generacija djevojaka i žena dobiti podršku: “Već treću godinu uzastopno UNDP ima čast stajati uz Žensku Mentorsku Mrežu. Iz prve ruke svjedočimo velikom utjecaju solidarnosti i razmjene znanja na žene. Ovaj primjer jasno pokazuje kako žene, liderice, koristeći svoje znanje i već izgrađenu mrežu, kontinuirano mogu osnaživati mlade i ambiciozne stručnjakinje, pomažući im da prevaziđu stereotipe poput “staklenog stropa”. Ova izvanredna inicijativa demonstrira transformacijsku snagu strateškog partnerstva usmjerenog na postizanje rodne ravnopravnosti, te potiče pozitivan utjecaj u cijelom društvu. UNDP ostaje posvećen sklapanju inovativnih partnerstava, prihvaćanju novih i drugačijih mehanizama financiranja, poput javno-privatnih partnerstava i inovativnih financijskih aranžmana. Također, aktivno potičemo suradnju sa širim krugom zainteresiranih strana u stalnoj potrazi za postizanjem rodne ravnopravnosti i osnaživanjem žena.”   

Podršku realizaciji trećeg ciklusa programa „Ženska Mentorska Mreža“ pružili su i: European Fund for Southeast Europe (EFSE), European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), UN Women i Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a medijski partner projekta je magazin Gracija.

Ženska Mentorska Mreža otvaranje trećeg ciklusa
Ženska Mentorska Mreža otvaranje trećeg ciklusa

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno