Financa
Digitalni poslovni portal

38 pametnih pitanja koja trebate postaviti na razgovoru za posao

“Onda, imate li vi neka pitanja za mene?”

Kada dođete do ove točke na razgovoru za posao – gdje je ispitivač gotov sa svojim pitanjima i prepušta palicu vama – ne želite da vas zateknu nespremnog. Važno je imati plan kako ćete odgovoriti na to pitanje ali i popis pitanja specifičnih za tu priliku.

Ali koje vrste pitanja zapravo trebate postaviti? Postoje li neka koja treba izbjegavati? Za savjet se HBR obratio dvojici stručnjaka za razgovore za posao: Artu Markmanu, profesoru na Sveučilištu Teksas u Austinu i autoru knjige Bring Your Brain to Work i Johnu Leesu, britanskom strategu za karijeru i autoru knjige How to get a Job You Love. U nastavku su njihove preporuke kako pristupiti ovom dijelu intervjua i uzorci pitanja koja su vidjeli kako funkcioniraju u praksi.

Usredotočite se na dva cilja.

Možda mislite na ovaj dio intervjua kao na svoju priliku da procijenite organizaciju i želite li doista tamo raditi, i to je istina. Jedan od vaših ciljeva je koristiti ova pitanja kako biste utvrdili je li ova prilika prava za vas, kaže Markman.

Međutim, razgovor još nije gotov, a vi još uvijek želite pokazati da ste najbolja osoba za taj posao, kaže Lees. Dakle, vaš drugi cilj je nastaviti dokazivati ​​da ste sposobni za određenu priliku. Lees predlaže da kažete nešto poput: “Imam nekoliko pitanja, ali prije nego što pitam, mogu li reći jednu stvar?” To će vam dati priliku da kući odnesete sve ključne poruke o svojoj tome koliko ste prikladni za posao. Zapravo, prije intervjua, trebali biste “unaprijed odlučiti o dvije ili tri poruke koje želite prenijeti”, kaže Lees, a ako niste uspjeli prenijeti te ključne stvari kao odgovor na pitanja koja ste dobili do sada, trebali biste to učiniti u nastavku. Zatim možete prijeći na svoja pitanja.

Personalizirajte svoja pitanja.

Važno je kako formulirate svoja pitanja. Umjesto da koristite generički jezik, želite postavljati pitanja onako kao da se odnose isključivo na vas. Na primjer, umjesto “Kako izgleda tipičan dan?” želite pitati “Kako bi izgledao tipičan dan za mene u ovoj ulozi?” To će omogućiti osobi iz kadrovske da vas zapravo zamisli u toj ulozi. Prema Leesu, ovo je “sjajan psihološki trik” jer “čim vas vizualiziraju kako radite posao, teško je napustiti tu sliku”.

Nadogradite svoj razgovor.

Također želite saznati što se dogodilo do sada u intervjuu. Postavljajte pitanja koja se temelje na onome o čemu ste vi i ispitivač razgovarali. Možda biste željeli pratiti projekt na kojem su spomenuli da ćete raditi ili odgovornost koju niste vidjeli u opisu posla. Ključno je da se ovaj dio intervjua percipira kao nastavak razgovora.

Primjeri pitanja koja treba postaviti na kraju razgovora za posao

Ovdje su kategorije pitanja koje ćete htjeti razmotriti na organiziranom popisu, zajedno s uzorcima svakog od njih koje možete personalizirati.

Pitanja o konkretnom poslu

 1. Koja su vaša očekivanja od mene u ovoj ulozi?
 2. Koja je najvažnija stvar koju bih trebao postići u prvih 90 dana?
 3. Kakav je ovdje proces ocjenjivanja izvedbe? Koliko često bih bio službeno revidiran?
 4. Prema kojim će se metrikama ili ciljevima ocijeniti moja izvedba?
 5. Koji su najneposredniji projekti koje bih preuzeo?
 6. Koliko će proći vremena dok ne počnem… [sastajati se s klijentima, biti odgovoran za svoje klijente, komunicirati s drugim odjelima, itd.]?

Pitanja o timu

 1. Koje vrste vještina nedostaju timu koje želite popuniti novim zaposlenikom?
 2. Koji su najveći izazovi s kojima bih se mogao suočiti na ovoj poziciji?
 3. Očekujete li da će se moje glavne odgovornosti na ovoj poziciji promijeniti u sljedećih šest mjeseci do godinu dana?
 4. Možete li mi reći o timu s kojim ću raditi?
 5. S kim ću najbliže surađivati? S kojim drugim odjelima ili sektorima ću komunicirati?
 6. Možete li mi reći o mojim izravnim podređenima? Koje su njihove snage i koji su najveći izazovi tima?

Pitanja za vašeg potencijalnog šefa

Ako je voditelj intervjua ujedno i vaš potencijalni šef, također želite postavljati pitanja u tom smislu.

 1. Koliko ste dugo u kompaniji?
 2. Koliko dugo ste menadžer?
 3. Koji vam je najdraži dio rada ovdje?

Pitanja o kompaniji

Jedna važna napomena: nemojte pitati stvari koje možete lako pronaći brzim Google pretraživanjem (više o tome u odjeljku “Pitanja koja treba izbjegavati”).

 1. Koji su trenutni ciljevi na koje je kompanija fokusirana i kako ovaj tim radi na postizanju tih ciljeva?
 2. Što vas najviše uzbuđuje vezano za budućnost kompanije?
 3. Kako biste opisali vrijednosti kompanije?
 4. Kako se kompanija promijenila u posljednjih nekoliko godina?
 5. Koji su planovi za rast i razvojkompanije?

Pitanja o kulturi

Lees upozorava da biste s rezervom trebali uzimati pitanja vezana za kulturu kompanije. Malo je vjerojatno da će se vaš ispitivač otvoriti i reći vam da je kultura nepoželjna ili čak zatrovana. Zato pitanja poput #22 u nastavku mogu biti od pomoći. Tu se upoznajete s kulturom kompanije bez eksplicitnog pitanja o tome i mogu vam “pomoći da otkrijete sve neočekivane elemente o vašem potencijalnom novom radnom mjestu”, kaže Markman.

 1. Na koji način obično zapošljavate? Ako će pozicija biti udaljena, posebno se raspitajte o tome kako su udaljeni zaposlenici integrirani u kulturu kompanije, savjetuje Markman.
 2. Što nove zaposlenike obično iznenadi nakon što počnu raditi?
 3. Postoji li nešto što bih trebao pročitati prije početka, a što bi mi pomoglo u zajedničkom razumijevanju s mojim kolegama? Postavljanje ovog pitanja ne samo da signalizira vaš interes za poziciju, već također pokazuje da ste željni “dijeliti kulturne reference s ljudima s kojima ćete raditi”, kaže Markman.
 4. Koja je vaša omiljena uredska tradicija?
 5. Što vi i tim obično radite za ručak?
 6. Imate li ikada neke zajedničke događaje s drugim odjelima ili timovima?
 7. Što je drugačije u radu ovdje nego bilo gdje drugdje gdje ste radili?
 8. Kako se kompanija promijenila otkako ste se pridružili?
Unaprijed odaberite pitanja koja su relevantnija za vas, vaše interese i određeni posao

Pitanja o profesionalnom razvoju, karijernom putu i budućim prilikama

Markman kaže da je ključno razumjeti kako će izgledati rast i razvoj karijere u poslu. Želite biti sigurni da se možete vidjeti ne samo u ulozi za koju se trenutno prijavljujete, već i da postoji karijerni put u organizaciji.

 1. Koje ću prilike za učenje i razvoj imati u ovoj ulozi?
 2. Kako tim, kojeg ću biti dio, nastavlja profesionalno rasti?
 3. Postoje li primjeri karijere koja počinje s ovom pozicijom?
 4. Koji su uobičajeni karijerni putevi u ovom odjelu?
 5. Kako se obično postupa s promocijama?
 6. Kamo su uspješni zaposlenici krenuli dalje?

Završna pitanja

 1. Što Vas još nisam pitao a trebao bih?
 2. Mogu li vam ponuditi još nešto što bi bilo od pomoći?
 3. Postoji li nešto što bih vam trebao pojasniti o svojim kvalifikacijama?
 4. Koji su sljedeći koraci u procesu zapošljavanja?

Pitanja koja treba izbjegavati

Evo nekoliko primjera onoga što ne treba pitati na kraju intervjua:

 • Kolika je početna plaća?
 • Koja su vaša pravila plaćenog dopusta?

Želite izbjeći prerano postavljanje pitanja o plaći i beneficijama, savjetuje Lees. “Niste u poziciji da dobro pregovarate jer ste još uvijek na nepoznatom teritoriju. Vrijeme za raspravu o plaći je nakon što se zaljube u vas”, objašnjava. Ali što ako vas ispitivač pita o vašim zahtjevima za plaćom?

Također biste trebali izbjegavati postavljanje pitanja koja pokušavaju zaključiti posao. (“Dakle, jesam li dobio posao?”) Ne želite zvučati drsko ili kao da ne poštujete postupak intervjua u kompaniji.

Također se suzdržite od pitanja o nečemu što ste mogli saznati u svom istraživanju prije dolaska na intervju — i svakako biste trebali unaprijed istražiti posao i kompaniju!

. . .

Ova prilika za postavljanje pitanja je prilika koju ne želite izgubiti. To je i prilika da se nastavite dokazivati ​​i saznati je li ovaj posao pravi za vas. Naravno, nećete postaviti svih 38 prethodno navedenih pitanja. Unaprijed odaberite ona koja su relevantnija za vas, vaše interese i određeni posao. Zatim ih zapišite – bilo na komad papira ili na telefon – i pogledajte ih prije početka kako bi vam bili svježi u mislima. I, naravno, vodite računa o vremenu trajanja intervjua. Ako ste trebali razgovarati sat vremena, a oni vam kažu da završavate za pet minuta, odaberite dva ili tri pitanja koja su vam najvažnija. Uvijek ćete imati više vremena za postavljanje pitanja kada imate ponudu za posao na stolu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije