Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pregled svjetskih burzi – protekli tjedan bez većih oscilacija

U proteklom tjednu nije bilo većih oscilacija kada su burzovni indeksi u pitanju. Vrijednosti američkih indeksa su protekli tjedan blago izgubili na vrijednosti. Europski burzovni indeksi su blago porasli. Cijena nafte je u proteklih sedam dana stagnirala. Vrijednost dolara je prema košarici valuta pred prvim tjednim dobitkom nakon pet tjedana pada.

Wall street razočaran rezultatima kompanija i očekuje povećanje kamatnih stopa

Burzovni indeksi na Wall Street-u su protekli tjedan pali jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati. Tako je cijena proizvođača električnih automobila Tesle potonula 9,7 posto, jer su neto prihod i profit pali za više od 20 posto. Telekomunikacijski div AT&T je također razočarao ulagače financijskim pokazateljima u prvom kvartalu 2023. godine, te je vrijednost dionice pala za više od 10 posto. Financijski div, Goldman Sachs Group Inc je objavio pad dobiti za 19%. Razlog tomu je pad u sklapanju poslova i trgovanju obveznicama u prvom tromjesečju. Te su izgubili novac na prodaji neke imovine u svom potrošačkom poslovanju.

Dow Jones je oslabio 0,36 posto, na 33.808 bodova. S&P 500 je blago skliznuo u proteklom tjednu za samo 0,09 posto, na 4.133 boda. Nasdaq indeks je slabiji u proteklih sedam dana za 0,30 posto, na 12.072 boda.

Posljednjih tjedana tržište je precijenjeno. Kako ulazimo u srce sezone objava rezultata, vidjet ćemo da potražnja slabi, a da zarade kompanija padaju, a to nije baš poticajno za kupce dionica.

Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial, prenosi HRT

Pad indeksa posljedica je oštrog pada cijena dionica nekoliko velikih kompanija. Kao što smo pisali i mi u svojoj analizi, ulagači su očekivali puno bolje rezultate u prvom tromjesečju. Ni očekivanja za cijelu sezonu objava rezultata nisu baš blistava. Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju oko 5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

FED će povećati kamatne stope

Početak godine je nudio optimizam, jer su dionica snažno porasle. Stoga poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje predstavljaju, kažu analitičari, test je li taj rast opravdan. Ulagači su oprezni i zbog toga što se očekuje daljnje povećanje kamata američke središnje banke na sjednici početkom svibnja. Doduše, inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju. Izgleda nedovoljno, pa bi FED mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike. Na tržištu novca procjenjuju se da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto.

U Europi vlada blagi optimizam

I na europskim su burzama je vladala blaga letargija. Nije bilo većih oscilacija, ali su cijene u proteklom tjednu blago porasle. Londonski FTSE indeks je u proteklom tjednu porastao za 0,54 posto, na 7.843 boda. Frankfurtski DAX je porastao 0,27 posto, na 15.881 bodova. Pariški CAC 0,55 posto, na 7.519,61 bodova. Paneuropski Stoxx 600 indeks je u tekućem tjednu porastao 0,36 posto vrijednosti, te tjedan završio na 469,00 bodova.

Dolar je oslabio, ali je na tjednom dobitku

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, tjedan je završio na 101,72 bodova, te je u usporedbi s jučerašnjim danom manji za 0.12. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 134,85 na 134,17 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,11 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0955 dolara. Unatoč padu, dolarov indeks na putu je prvog tjednog dobitka nakon pet tjedana gubitaka, navodi HRT.

Kriptotržišta doživjela korekciju

Kriptotržišta su oslabila u proteklom tjednu. makroekonomski pokazatelji, špekulacije oko inflacije, pad burzovnih indeksa, spominanje recesije, te povećanje kamata, utjecali su i na cijene kriptovaluta. U tjednu koji je iza nas vrijednost bitcoin-a je korigirana za 7.09 posto, a trgovanje je jučer zaustavljeno po cijeni 48,746.32 BAM.
Sličan trend je pratio i Ethereum. Protekli tjedan je završio na 3.324,86 BAM. Tijekom tjedna je izgubio na vrijednosti 10.08 posto. Vrijednost ostalih valuta je pratio sličan trend. Cardano je izgubio na vrijednosti 10.89 posto. Binance Coin je doživio korekciju cijene za 4,76 posto, a XRP 11,24 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno