Mnogi ljudi vam mogu podvaliti med koji je umjetan i koji sadrži mnogo kemijskog šećera, te morate paziti.
Devet trikova pomoću kojih možete otkriti je li med čist i prirodan:
- Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čist med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.
- Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
- Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.
- Napunite čašu vode i dodajte jednu kašičicu meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi rastapati.
- Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će stvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.
- Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.
- Gledajte hoće li se med kristalizirati tijekom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je odstojala, dok će se pravi med kristaliziati.
- Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode, pa se šibica neće moći zapaliti.
- Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karameliziati i bit će prepun mehurića.