Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ponestaje li Nvidiji prostora za rast?

Prema analitičaru New Street Researcha, Pierreu Ferragu, vrtoglavom usponu Nvidia Corp. od početka prošle godine konačno je ponestalo prostora za rast.

Ferragu je smanjio ocjenu proizvođača čipova usmjerenog na umjetnu inteligenciju na neutralnu s kupnje. Napisao je da se dionice “u potpunosti vrednuju” nakon skoka od 154% ove godine, povrh dobitka od gotovo 240% u 2023. Dionice su pale za 1,9% u petak, u usporedbi s dobitak od 1% za indeks Nasdaq 100, piše Seebiz.

Dodatna dobit “će se materijalizirati samo u slučaju bika, u kojem se izgledi nakon 2025. materijalno povećavaju. A mi još nemamo uvjerenje da će se ovaj scenarij odigrati”, napisao je Ferragu.

Dok je “kvaliteta franšize ipak netaknuta, postoji, ako ništa drugo, rizik od deratizacije” ukoliko trenutni izgledi ostanu nepromijenjeni, dodao je.

Nvidia je druga najbolja izvedba među komponentama S&P 500 ove godine, iza Super Micro Computer Inc (SMCI), još jednog favorita među investitorima u umjetnu inteligenciju. Uspon je Nvidijinoj tržišnoj kapitalizaciji dodao gotovo 1,9 trilijuna dolara i nakratko rezultirao stjecanjem titule najveće svjetske tvrtke.

Smanjenje rejtinga analitičara rijetko je za tvrtku koja je postala najveći dobitnik porasta potrošnje na umjetnu inteligenciju. Gotovo 90% analitičara koje prati Bloomberg preporučuje kupnju dionica. Međutim, vrednovanje se često navodi kao problem. Nvidia trguje više od 22 puta više od procijenjenog prihoda u sljedećih 12 mjeseci. Što je čini najskupljom dionicom u S&P 500 indeksu po ovom mjerilu.

New Street je postavio jednogodišnju ciljnu cijenu od 135 dolara za Nvidiju. U usporedbi sa 125,82 dolara na zatvaranju u petak.

Osim Nvidije, New Street je pozitivan i za Advanced Micro Devices Inc. i za Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd., navodeći njihove trendove rasta i procjene.

AMD i TSMC su “najbolja imena za posjedovanje u grupi, nudeći snažan rast i u našem osnovnom i visokom scenariju”, navodi New Street u bilješci, dodajući da su među ostalim dionicama izloženim umjetnoj inteligenciji Broadcom Inc., Arista Networks Inc. i Micron Technology Inc.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno