Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UniCredit tuži ECB zbog poslovanja u Rusiji

UniCredit banka odlučila je tužiti Europsku Centralnu banku jer joj nalaže smanjenje prisutnosti u Rusiji. German Gref, čelnik najveće ruske banke Sberbank u srijedu je izjavio kako očekuje usporavanje rasta kreditiranja u drugoj polovici ove godine.

Capital Economics tumači da se gospodarstvo očito pregrijava zbog snažnog rasta industrije. Ovo nastavlja poticati inflacijske pritiske “za koje očekujemo da će potaknuti još jedno povećanje kamatnih stopa centralne banke”.

UniCredit banka, sa sjedištem u Italiji, odlučila je Europsku centralnu banku tužiti Općem sudu EU. Žele dovesti u pitanje legalnost odluke Europske Centralne banke, koja prisiljava UniCredit da dodatno smanji prisutnost u Rusiji, gdje posluje preko poslovnice
s oko 3.100 zaposlenika i više od 50 podružnica. U Italiji su podijeljeni po pitanju UniCreditove odluke. Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani iz stranke Forza Italia, koju je osnovao Silvio Berlusconi, veliki prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina podržava banku i tvrdi da ECB mora uzeti u obzir situaciju u kojoj talijanske kompanije posluju u Rusiji, u skladu sa sankcijama EU.

Ishitrene odluke samo riskiraju štetu talijanskim i europskim kompanijama, piše Jutarnji. S njim se ne slaže Fabio Panetta, guverner talijanske centralne banke. Podsjećamo, on je krajem prošlog mjeseca pozvao talijanske banke da “otiđu odande”, jer je riječ o reputacijskom pitanju.

Raiffeisen ne tuži ECB, ali ne napušta Rusiju

U Rusiji je najjače izložena austrijska Raiffeisen bank. Ona ne kani tužiti ECB, ali se još sporije nego UniCredit izvlači iz Rusije. Takva poslovna odluka mogla bi biti signal želje da se nastavi djelovati na tržištu na kojem su drukčije vrijednosti od EU. Reuters prenosi da je oko polovice dobiti Raiffeisen grupe u prva tri mjeseca ove godine generirano u Rusiji.

Indikativno je da su krajem lipnja austrijski regulatori, prenosi Reuters, kaznili Raiffeisen Bank International. Razlog su propusti zbog u kontroli pranja novca i provjere financiranja terorizma, o čemu je pisala Financa. Podsjećamo, radilo se o dvjema bankama s kojima je poslovao, navodno na Kubi i u Bahreinu. Banka je najavila da će se žaliti sudu zbog kazne koja iznosi nešto više od dva milijuna eura, najveća dosad izrečena u Austriji, ali to se brzo zaradi u Rusiji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno