Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Novi prosvjedi u Barceloni protiv turističkog najma

Tisuće ljudi okupile su se u Barceloni na prosvjedu protiv masovnog turizma. Slični prosvjedi održani su i na popularnim španjolskim ljetovalištima Kanarima i Mallorci. Prosvjednici su, među ostalim, nezadovoljni jer rast cijena, potaknut turizmom, ruši životni standard.

Turisti odlazite kućama, Barcelona nije na prodaju. Skandirale su to rijeke prosvjednika u središtu katalonske prijestolnice. Simbolično su ogradili terase hotela i restorana, a turiste koji su uživali u obroku prskali pištoljima na vodu.

Restorani i hoteli zarađuju velik novac, ali običnim je ljudima teško i nemaju dovoljno za život. To je problem.

Joan Navarro-Bertran, stanovnik Barcelone

“Došli smo prosvjedovati protiv masovnog turizma u Barceloni. Posljednjih godina naš se grad potpuno podređuje turistima, a mi želimo da bude grad u službi građana”, naglašava Albert Valencia, arhitekt.

U organizaciju prosvjeda uključilo se više od 150 udruga i organizacijau Barceloni, piše HRT. Upozoravaju da je broj posjetitelja prošle godine premašio 12 milijuna. Više od 10 posto gradskog BDP-a ovisi o turizmu, u kojem je zaposleno oko 130 tisuća ljudi.

Želimo da gradski ekonomski model stavi prioritet na pravednije gospodarske sektore. Za to nam je potrebno smanjenje udjela turizma. Želimo smanjiti pritisak turizma na gospodarstvo grada, a to je potrebno učiniti planski, rekao je Marti Cuso, glasnogovornik Udruge susjedstva Gotičke četvrti.

Prema podacima agencija za nekretnine, cijene najma stanova u Barceloni i Madridu u odnosu na lipanj prošle godine porasle su za gotovo 20 posto.

Masovni turizam čini nas sve siromašnijima. Utječe na cijene stanovanja, koje su dosegnule alarmantnu razinu i velik su problem za stanovništvo, rekla je Nuria Suarez, prosvjednica.

Gradonačelnik Barcelone u lipnju je najavio plan za postupno ukidanje kratkoročnog najma do 2028. Riječ je o neočekivanom i drastičnom potezu, a o ovome je pisala Financa. Vlasti su se na njega odlučile u pokušaju obuzdavanja sve većih troškova stanovanja kako bi grad ponovno učinili pogodnim za život.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno