Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

iPhone Fold: Apple se prilagođava trendovima

iPhone Fold čini se kao prvi u seriji fleksibilnih uređaja koje bi Apple mogao predstaviti u budućnosti.

Telefoni s fleksibilnim ekranima prisutni su na tržištu već nekoliko godina. Samsung je bio pionir u ovom trendu, a slijedile su ga tvrtke poput Motorole, Huaweija i drugih velikih proizvođača. Ipak, jedno važno ime koje još uvijek nije predstavilo takav uređaj je Apple.

Iako je Apple dosad pažljivo pratio tržište, odlučili su da ne ubrzavaju razvoj savitljivih telefona. Međutim, s rastućom potražnjom i poboljšanom kvalitetom ovih uređaja, uključujući i ekrane, Apple više ne može ignorirati ovaj trend. Tvrtka već godinama ulaže u istraživanje i razvoj fleksibilnih ekrana. Početkom godine pojavile su se informacije o dva prototipa iPhonea s fleksibilnim ekranima u ranoj fazi razvoja.

Prema najnovijim informacijama koje je objavio The Information, Apple je odlučio o konačnom dizajnu svog fleksibilnog uređaja, koji je sada poznat pod kodnim imenom V68. To znači da je razvoj iPhonea Fold (preliminarno ime) prešao iz faze koncepta u fazu razvoja i pregovora s dobavljačima. Ovaj telefon će se otvarati horizontalno, nalik Samsungovom Galaxy Z Flip. Budući da je projekt još u ranoj fazi, mnoge specifikacije, uključujući detalje o hardveru, nisu još finalizirane, ali je planirano predstavljanje uređaja 2026. godine.

Izazovi i planovi Applea za fleksibilni iPhone Fold

Pred Appleom su značajni izazovi prije nego što predstave svoj fleksibilni iPhone. Mediji ističu dvije glavne prepreke s kojima se suočavaju. Prvi izazov je usklađivanje savitljivog dijela ekrana tako da bude što neprimjetniji i u ravnini s ostatkom ekrana. Drugi problem tiče se debljine uređaja; Apple se trudi da razvije što tanji model, kako bi uređaj u sklopljenom stanju bio što bliži standardnim pametnim telefonima.

Apple je nedavno posvetio posebnu pažnju smanjenju debljine svojih uređaja. Nakon što su predstavili najtanjeg iPada, planiraju lansirati i iPhone Slim sljedećeg rujna. Ovo iskustvo bi moglo značajno utjecati na razvoj njihovog savitljivog telefona, koji bi trebao biti tanji od standardnih iPhone modela kada je otvoren.

iPhone Fold će, čini se, biti prvi u seriji fleksibilnih uređaja koje Apple planira predstaviti u budućnosti. Osim ovog modela, već se spominju i mogućnosti za savitljive verzije iPada i Maca. Očekuje se da bi Apple mogao predstaviti i Mac Fold 2026. godine ili kasnije, piše Zimo.

Budući da fleksibilni uređaji obično imaju višu cijenu u odnosu na standardne pametne telefone, a Apple je poznat po svojim premium cijenama, iPhone Fold će vjerojatno imati visoku cijenu koja neće odgovarati svakom budžetu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno