Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Olimpijske igre pozitivno će djelovati na francusku ekonomiju

Olimpijske igre čiji je domaćin Pariz potaknut će gospodarsku aktivnost u zemlji. Prognoze su to francuske centralne banke.

Nakon jačanja od 0,3 posto u drugom kvartalu, očekuje se da će se francuski BDP u trećem kvartalu povećati za 0,5 posto, također zahvaljujući Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Ali učinak Olimpijade će brzo proći.

Francuska centralna banka predviđa da će gospodarstvo od srpnja do kraja rujna ojačati za pola posto. Pri čemu se očekuje doprinos spomenutog sportskog događaja s 0,25 postotnih bodova. Olimpijske igre u Parizu počele su krajem srpnja, a Paraolimpijske igre završavaju u rujnu.

Kako javlja francuska novinska agencija AFP, priopćenje centralne banke slično je priopćenju francuskog statističkog ureda Insee. Smatra da će Olimpijske igre pridonijeti rastu od 0,5 posto s 0,3 postotna boda, prenosi Seebiz.

U Francuskoj se uoči početka sportskog spektakla sve više bojalo da će Olimpijske igre imati loš učinak na gospodarstvo jer su mnogi turisti izbjegavali ovu popularnu turističku destinaciju zbog sportskog događaja u jeku ljetne sezone. To potvrđuju i podaci hotelijera i avioprijevoznika da su u ovom razdoblju pale rezervacije soba i avionskih karata.

Centralna banka Banque de France istaknula je da još ima mnogo nepoznanica u vezi s prognozama rasta, među kojima je i politička situacija u zemlji.

No, učinak Olimpijskih igara na gospodarstvo će u svakom slučaju brzo proći. “U zadnjem kvartalu gotovo da će nestati”, rekao je glavni ekonomist središnje banke Olivier Garnier.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno