Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kineski amfibijski brod za lansiranje zrakoplova postavlja novi standard

Kineski amfibijski brod u fazi brze izgradnje, opremljen revolucionarnim sustavom za lansiranje zrakoplova, označava značajan napredak u pomorskoj moći i inovacijama te zemlje.

Kina brzo razvija novu klasu amfibijskih jurišnih brodova. Prvi brod klase Yulan, tip 076, trenutno se gradi nevjerojatnom brzinom u brodograđevnoj bazi na otoku Changxing u Šangaju. Ovaj novi ratni brod izaziva brojne špekulacije o svojoj namjeni.

Satelitske slike analizirane od strane Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) otkrivaju značajne razlike između Tipa 076 i prethodnog modela, Tipa 075 Yushen. Najistaknutija karakteristika je njegova veličina, koja je znatno veća od Tipa 075, čineći ga najvećim amfibijskim jurišnim brodom na svijetu kada bude dovršen. Ova veća dimenzija omogućit će brodu nošenje većeg broja zrakoplova, osoblja i dodatnog prostora za pohranu.

Brod će biti opremljen sustavom za lansiranje zrakoplova

Jedan od posebno zanimljivih aspekata Tipa 076 je njegov sustav za lansiranje zrakoplova katapultom, koji prema satelitskim snimkama podsjeća na onaj s kineskog nosača zrakoplova CNS Fujian. Matthew Funaiole, viši suradnik CSIS-a, naglašava da nijedna druga zemlja nije opremila amfibijski jurišni brod s ovakvim sustavom. Ova jedinstvena značajka smješta Tip 076 između tradicionalnog jurišnog broda i nosača zrakoplova, piše Zimo dnevnik.

Uključivanje katapulta u dizajn broda odražava povjerenje Kine u ovu tehnologiju, no još uvijek postoji neizvjesnost oko vrste zrakoplova koje će Tip 076 moći nositi. Nije jasno hoće li to biti zrakoplovi s posadom ili bespilotne letjelice. Kineski nedavni prelazak na elektromagnetske katapult sustave dodatno ističe njihovu posvećenost unapređenju pomorskih sposobnosti.

Što stručnjaci predviđaju?

Neki vojni analitičari smatraju da bi Tip 076 mogao biti namijenjen lansiranju bespilotnih letjelica. To se uklapa u kineski fokus na unapređenje operacija bespilotnih letjelica unutar mornarice. Bryan Clark s američkog Instituta Hudson naglašava da Kina planira koristiti ovaj brod za lansiranje bespilotnih letjelica dugog doleta. Takav je sustav katapulta inovativan način za implementaciju takvih letjelica.

Iako postoji neizvjesnost oko specifičnih detalja kineskog ratnog broda, posebno se ističe brzina njegove izgradnje. Matthew Funaiole naglašava da je iznimno važna, ako ne i ključna, impresivna sposobnost Kine u gradnji brodova. Brza proizvodnja odražava širu snagu kineske brodogradnje, koja koristi komercijalne kapacitete za vojnu svrhu.

Iako bi SAD teoretski mogao izgraditi sličan brod, Matthew Funaiole napominje da se američka mornarica fokusira na svestrane supernosače i amfibijske jurišne brodove za razne misije. To smanjuje potrebu za platformom kao što je Tip 076.

Što se tiče moguće uloge Tipa 076 u sukobima, osobito u kontekstu Tajvana, ovaj brod bi mogao igrati ključnu ulogu u različitim misijama, uključujući projekciju snage. Ova namjena usklađuje se s kineskim ciljem da postane oceanska mornarica.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno