Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

OpenAI razmatra drastično povećanje cijene pretplate za ChatGPT

OpenAI se suočava s nevjerojatnim brojkama. Naime, zbog mogućeg gubitka od 5 milijardi dolara do kraja godine, očito su potrebne promjene.

ChatGPT je postao ključan alat za mnoge u poslovanju. Dok neki koriste besplatnu verziju, drugi plaćaju 20 dolara mjesečno za dodatne mogućnosti. Ova cijena nije niska, pogotovo u usporedbi s pretplatama poput Netflixa ili Spotifya. No, u budućnosti bi korisnici mogli zažaliti zbog trenutnih cijena.

Prema informacijama dostupnim na mreži, OpenAI razmatra veliko povećanje cijene za naprednu verziju svog AI alata. Spominju se iznosi od 2 tisuće dolara. Nije jasno o kojoj vrsti pretplate se radi. Moguće je da se radi o godišnjoj pretplati ili novom paketu, piše Zimo dnevnik.

Spominje se da bi cijena mogla biti povezana s novim, snažnijim AI modelima u razvoju. Ovi modeli su namijenjeni rješavanju složenijih zadataka. Model kodnog imena Strawberry bio je spomenut prije nekoliko mjeseci. Razvija se u velikoj tajnosti, pa su informacije oskudne. Strawberry bi trebao omogućiti “duboko istraživanje” i rješavanje kompleksnih matematičkih jednadžbi.

Da bi omogućio “duboko istraživanje,” OpenAI planira primijeniti nove tehnike u treniranju umjetne inteligencije. Koristit će podatke iz stvarnog svijeta i ljudske povratne informacije za poboljšanje modela. Model Strawberry trebao bi biti službeno predstavljen ove jeseni. Tada ćemo saznati više o njegovim mogućnostima i cijeni za korisnike.

Razvoj naprednih AI modela izuzetno je skup zbog potreba za velikim računalnim resursima. Predviđa se da OpenAI dnevno troši oko 700 tisuća dolara za ChatGPT. Kako modeli postaju složeniji i popularniji, troškovi će vjerojatno rasti.

ChatGPT trenutno ima oko 200 milijuna korisnika tjedno i više od milijun poslovnih pretplatnika. Unatoč tome, kompanija bi mogla završiti godinu s gubitkom od 5 milijardi dolara. Zato OpenAI razmatra povećanje cijene svojih modela.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno