Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Transformiranje Zapadnog Balkana kroz nearshoring i dekarbonizaciju

“Nearshoring kroz dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu: Osvrt privatnog sektora na izazove i mogućnosti” naziv je konferencije koja se održava danas, 12. rujna 2024. godine u Budvi, u okviru projekta Komorsko partnerstvo Zapadni Balkan, u organizaciji Komorskog investicijskog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB).

Učesnicima Konferencije, predstavnicima komora, institucija, organizacija i kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana, obratio se i zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, članice KIF-a,  a u svojstvu zamjenika generalnog sekretara KIF ZB Nihad Bajramović. Tokom obraćanja je, između ostalog, istaknuo da je KIF, kao asocijacija šest gospodarskih komora, proteklih godina realizirao aktivnosti promocije za više od 6.500 kompanija iz regije Zapadnog Balkana.

„Kompanije su dobile i  individualnu, prilagođenu podršku za ulazak na nova tržišta ili pristup EU fondovima kroz Program razvoja dobavljača kojeg vodi KIF, a uz podršku Europske komisije. Uspostavljanje snažnih i otpornih lanaca opskrbe unutar regije i s EU predstavlja konkretan korak naprijed ka jedinstvenom tržištu“, rekao je Bajramović i dodao da je KIF, zajedno s Bečkim institutom za ekonomske studije, proveo istraživanje s ciljem pronalaska odgovora na pitanja bi li i na koji način ekonomije Zapadnog Balkana mogle profitirati od trendova nearshoringa.

Proces zaokružen

 „Danas, predstavljanjem studije, zaokružujemo proces. Naši timovi su se fokusirali na procjenu je li došlo do nearshoringa na Zapadnom Balkanu, kao i na istraživanje kako se ovi trendovi mogu uskladiti s tekućim naporima za dekarbonizaciju. Glavni zaključci su da se nearshoring zaista događa u regiji, da je u skladu s globalnim trendom dekarbonizacije, i da lokalne kompanije i ekonomije Zapadnog Balkana u cjelini, mogu imati koristi od ovih događaja. Međutim, kako bi se ove mogućnosti u potpunosti iskoristile, mnogo je aktivnosti koje ekonomije Zapadnog Balkana trebaju provesti, posebno za njihove institucije“, rekao je Bajramović.

Nakon uvodnih obraćanja, predviđeno je predstavljanje najnovije regionalne studije o nearshoringu i dekarbonizaciji, kao i CBAM vodiča za kompanije Zapadnog Balkana. Na panelu „Kako ostati konkurentan kroz dekarbonizaciju i CBAM?“ sudjeluju direktor Sektora privrede VTK/STK BiH Ognjenka Lalović i predstavnik kompanije Jajce Alloy Wheels Marko Jukić.

Također, konferencija će obuhvatiti diskusije o potencijalima, trendovima i izazovima koji se približavaju, pružajući kompanijama efektivne strategije da ostanu konkurentne kroz dekarbonizaciju i CBAM.

Na poziv VTK/STK BiH, događaju nazoče predstavnici Agencije za promociju stranih investicija BiH, Agencije za statistiku BiH te Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i Privredne komore Republike Srpske.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno