Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kajmak iz Gacka zaštićen oznakom podrijetla

Udruženje proizvođača kajmaka iz Gacka završilo je postupak registracije gatačkoj kajmaka iz mješine u Agenciji za sigurnost hrane BiH. Ovime je dostignut vrhunac zaštite jednog proizvoda. Kao takav sada ima i dodatnu vrijednost, objavljeno je na službenoj stranici općine Gacko.

Udruženje je formirano prije tri godine sa osnovnim ciljem zaštite gatačkog kajmaka. Ovo je u skladu sa Strategijom razvoja općine Gacko za period 2022-2028. godine. Kao strateški projekat navedena i zaštita kajmaka.

Prema riječima predsjednika Udruženja Dragane Milović, za tri godine dosta rada i truda je uloženo. Realizirano je desetak projekata, koji su doprinijeli jačanju kapaciteta Udruženja. Proširena je vidljivost, promocija, kako Udruženja, tako i lokalne zajednice.

“Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja”, istakla je Milovićeva.

U saopćenju se navodi da zahvalnost duguju svima koji su pružili potporu na ovom putu. To su općina Gacko i načelnik Ognjen Milinković, savjetnik za strateško planiranje i razvoj općine Saša Slijepčević. Pored njih tu su i profesori sa Poljoprivrednog sveučilišta iz Banjaluke Stoja Jotanović, Đorđe Savić i Draženko Budimir, navodi se u saopštenju.

Potporu su pružili i EU kroz projekte “ReLOaD dva”, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/, Agencija za sigurnost hrane BiH i Dragan Brenjo, Poljoprivredna zadruga “Gacko”, “Slow food konvivijem” Trebinje, Hercegovina i svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli rad Udruženja.

Kajmak iz mješine odavno je uvršten u “Slow food” katalog Riznice ukusa “Arch of taste” sa ciljem promocije i poticanja daljnje proizvodnje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno