Subota, 21 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kovanice iz Kalmarske unije ruše rekorde: Aukcija koja mijenja povijest

Godine 1923. umro je danski magnat Lars Emil Bruun, ostavivši za sobom neobičnu oporuku. Njegova zbirka kovanica, novčanica i medalja, prikupljana više od 60 godina, trebala je biti skrivena. Zbirka je trebala služiti kao rezervni fond za dansku nacionalnu kolekciju u slučaju njenog uništenja.

Ako katastrofa ne nastupi, zbirka bi se mogla prodati tek nakon jednog stoljeća. Stotinu godina kasnije, ova izvanredna kolekcija konačno je na aukciji.

Prva aukcija iz Bruunove zbirke održana je u rujnu 2024. u Kopenhagenu, s 286 lotova prodanih za 14,82 milijuna eura. Ova zbirka sadrži 20.000 kovanica, a aukcijska kuća Stack’s Bowers procjenjuje ukupnu vrijednost na više od 72 milijuna dolara.

Tajno blago

Lars Emil Bruun, bogat trgovac maslacem, bio je i strastveni kolekcionar kovanica. Njegova numizmatička ljubav započela je 1859. godine nasljedstvom od ujaka. Ovaj mali dar potaknuo je njegovu dugogodišnju strast, koja je rezultirala osnivanjem Danskog numizmatičkog društva 1885. godine.

Iza njegove strasti leži briga za budućnost danske kulture. Tijekom Prvog svjetskog rata, Bruun je strahovao za sudbinu Kraljevske zbirke. Odlučio je sakriti svoju kolekciju kao rezervu za slučaj uništenja nacionalne zbirke.

Njegova oporuka izražava brigu za nacionalnu baštinu, ali i postavlja pravilo o prodaji. Zbirka se nije smjela prodati prije sto godina, čime je osigurana trajnost njegove ostavštine. Također, omogućio je obitelji da uživa u blagom nakon tog razdoblja. Bruunova genijalnost leži u sakupljanju i očuvanju kovanica za budućnost.

Aukcija stoljeća

Skoro sto godina nakon što je volja postala važeća, Bruunova zbirka konačno je ponuđena na aukciji. Aukcijska kuća Stack’s Bowers, specijalizirana za rijetke kovanice, najavila je prodaju u fazama. Prvi lotovi privukli su veliku pažnju kolekcionara iz cijelog svijeta.

Jedna od najzanimljivijih kovanica na aukciji bila je zlatna kovanica iz 1496. godine, noble kralja Hansa. Ova jedinstvena kovanica iz Kalmarske unije postavila je novi svjetski rekord za skandinavsku kovanicu. Prodana je za 1,2 milijuna eura, nadmašivši sve prethodne procjene.

Matt Orsini, direktor numizmatike u Stack’s Bowers, istaknuo je povijesnu važnost ove kovanice kao zvijezde aukcije. On je rekao da je to prva zlatna kovanica Danske, prva datirana kovanica Kraljevine i jedinstvena u privatnim kolekcijama.

Ova aukcija nije samo povijesni trenutak za tržište kovanica, već i prilika za ljubitelje povijesti i numizmatike. Zbirka je desetljećima bila skrivena, a nedavno je prikazana na numizmatičkim sajmovima. Neposredno prije aukcije, kovanice su izložene u galeriji u Kopenhagenu, izazvavši uzbuđenje među kolekcionarima.

Što kriju kovanice?

Bruunova strast prema kovanicama nije bila samo materijalne prirode. Vjerovao je da sakupljanje pruža bijeg od svakodnevnih briga i poslovnih problema. Jednom je izjavio da promatranje kovanica smiruje i donosi unutarnji mir. Smatrao je proučavanje kovanica svojevrsnom terapijom koja pomaže opuštanju, piše Tportal.

Bruun, koji je stekao bogatstvo trgovinom maslacem, često je naglašavao da se nikada ne bi zadovoljio jednim poslom. Kovanice su mu bile ne samo investicija, već i izvor intelektualne stimulacije i osobnog zadovoljstva.

Bruunova poslovna priča je impresivna. Odrastao u obitelji gostioničara, suočio se s financijskim poteškoćama i dugovima. Uz zajam je pokrenuo posao u industriji maslaca, čime je stekao bogatstvo i kasnije izgradio jednu od najvećih kolekcija kovanica na svijetu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno