Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD optužuje Visu da se ponaša kao monopolista

Ministarstvo pravde SAD tužilo je Visu, navodeći da je platni gigant nezakonito monopolizirao tržište debitnih kartica. Ovo je prvi veliki antimonopolski slučaj Biden-ove administracije u industriji financijskih usluga.

Službe za sprovođenje zakona navode da je Visa, koja obrađuje više od 60 posto debitnih transakcija u SAD, sklopila sporazume kažnjavajući trgovce koji su pokušavali iskoristiti alternative. Naime, oni su plaćali potencijalne konkurente da ostanu van tržišta.

Visa je najveća platna mreža u SAD. Visa je takođe sklopila sporazume sa kompanijama poput PayPala i Applea. Oni su razvijali proizvode koji bi doveli u pitanje njenu gustinu nad mrežama plaćanja, navodi Bloomberg. Prošle godine ministarstvo pravosuđa zatražilo je od kartičarskog diva da mu dostavi dokumente i informacije o praksi vezanoj za poslovanje s debitnim karticama u Sjedinjenim Državama i o takmičenju s drugim platnim mrežama.

Pale dionice Vise
Dionice Vise izgubile su na vrednosti tri posto. Nakon objave da tamošnje Ministarstvo pravosuđa planira da podnese tužbu. Antimonopolski odjel regulatora optužuje Visu za čitavu lepezu ponašanja usmjerenih protiv konkurencije.

Kompanija se godinama suočava s pojačanim nadzorom regulatora i zakonodavaca. Boreći se s optužbama za duopol s Mastercardom. I Visin konkurent Mastercard bio je svojevremeno predmet slične antimonopolske istrage zbog poslovne prakse u segmentu plaćanja debitnim karticama u SAD-u. Pored toga i zbog potiskivanja konkurentskih platnih mreža, podsjeća Reuters. Obe kompanije kažu da rade u visoko konkurentnom okruženju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno