Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Štrajk lučkih radnika plaši američke kompanije

Američke kompanije koje se oslanjaju na luke na istočnoj obali u SAD počele su ranije uvoziti robu, preusmjeravajući je na Zapadnu obalu, pa čak koristeći skupe avionske pošiljke. Sve kako bi se zaštitile od potencijalnog štrajka 1. listopada, koji bi mogao zagušiti opskrbne lance i ponovo izazvati inflaciju pred predsjedničke izbore u SAD.

Prijetnja štrajkom dolazi samo pet tjedana prije predsjedničkih izbora između potpredsjednice Kamale Harris i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, gdje bi ekonomska pitanja mogla biti ključna tema, prenosi Biznis.

Prolongirani štrajk, zajedno sa već aktualnim štrajkom 30.000 mehaničara u Boeingu, mogao bi značajno utjecati na tržište rada u SAD, upozoravaju ekonomisti. Prema procjenama, ako oba štrajka potraju do sredine listopada, moglo bi doći do smanjenja rasta zaposlenosti za 100.000 radnih mjesta.

Proizvođači poput njemačkog STIHL-a također prave planove kako bi nastavili izvoz iz svojih tvornica u SAD, dok drugi uvoznici, poput malo prodavača, žure uvesti robu prije štrajka, što je u srpnju i kolovozu dovelo do rekordnih nivoa uvoza u SAD.

Cijena slanja kontejnera s robom iz Šangaja do New Yorka dostigla je 10.000 dolara u srpnju. A iako su cijene potom pale, one bi mogle ponovo skočiti u slučaju štrajka. Uvoznici upozoravaju da će biti prinuđeni prinijeti dodatne troškove na krajnje potrošače.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno