Srijeda, 2 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Irska otkriva kako planira potrošiti 13 milijardi eura nepredviđene dobiti od Appleovog poreza

Irska vlada u utorak je iznijela kako namjerava potrošiti 13 milijardi eura (14,4 milijarde dolara) na ime Appleovih zaostalih poreza – neočekivani dobitak za koji se Dublin zapravo nekoliko godina borio da izbjegne.

U velikom predizbornom govoru o proračunu, irski ministar financija Jack Chambers rekao je da je nedavna presuda najvišeg europskog suda zemlji priskrbila jednokratni prihod “koji ima kapacitet transformacije”.

Chambers je rekao da će buduća ekonomska izvedba Irske ovisiti o tome kako će infrastrukturni program zemlje biti prioritetiziran i isporučen tijekom sljedećeg desetljeća. Dodao je da je “imperativ”, a ne korištenje novčane injekcije “za svakodnevne izdatke ili za sužavanje porezne osnovice”. ”

“Ova vlada smatra da bismo te prihode trebali iskoristiti za rješavanje poznatih izazova s ​​kojima se suočavamo u stambenoj, energetskoj, vodnoj i prometnoj infrastrukturi”, rekao je Chambers.

Njegovi komentari dolaze tri tjedna nakon što je Europski sud pravde (ECJ) presudio protiv Applea zbog njegovih poreznih afera u Irskoj. Značajna odluka, za koju je sud rekao da je konačna, kaže da Apple mora Irskoj platiti milijarde eura zaostalih poreza.

Presudu ECJ-a pozdravili su zagovornici porezne pravde, kao i šefica Unije za tržišno natjecanje u odlasku Margrethe Vestager. Ona je presudu opisala kao “veliku pobjedu” za europske građane, piše CNBC.

Apple je rekao da je razočaran ovom odlukom. Dok je irska vlada izjavila da je njen stav uvijek bio da “ne daje povlašteni porezni tretman niti jednoj tvrtki ili poreznom obvezniku”.

Ulaganja u osnove infrastrukture

Irsko ministarstvo financija u utorak je predvidjelo da će prihod od poreza ove godine iznositi 105,7 milijardi eura. Što je povećanje od 13,6 milijardi eura u odnosu na prethodnu procjenu, prvenstveno potaknuto primicima od poreza na dobit i prihodima od odluke ECJ-a.

Irska, koja služi kao Appleova baza u EU, ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u bloku od 27 zemalja.

Godinama je ta mala država članica EU tvrdila da proizvođač iPhonea ne bi trebao državi ostati dužan neplaćene poreze. Osporila je slučaj zbog straha da bi to moglo ugroziti sposobnost zemlje da privuče ulaganja od tvrtki koje žele ograničiti svoje poreze na zarade u inozemstvu.

Međutim, presuda ECJ-a od 10. rujna potvrdila je odluku Europske komisije iz 2016. da je država odobrila američkom tehnološkom divu “nezakonitu pomoć koju mora vratiti”.

Irska, koja mora održati opće izbore najkasnije u ožujku iduće godine, trenutačno je u neuobičajenom položaju proračunskog suficita od nekoliko milijardi eura. Djelomično zbog velikih primitaka od poreza na dobit.

Dublinska komora, lobistička skupina koja predstavlja više od 1.000 poduzeća u glavnom gradu Irske, rekla je da pozdravlja obvezu ulaganja prihoda od odluke ECJ-a o “osnovnim infrastrukturnim pitanjima”.

“Ograničenje sredstava za vitalne kapitalne projekte je najvažnije, bez jasne raspodjele sredstava, svi takvi projekti su samo aspiracijski”, izjavila je u utorak u izjavi izvršna direktorica Dublinske komore Mary Rose Burke.

“Drago nam je vidjeti da je vlada dogovorila opipljivo, ciljano financiranje za infrastrukturu vodoopskrbe, kanalizacije i električne mreže”, dodala je.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno