Petak, 4 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Snapchat pod istragom: Zabrinjavajuće interne poruke o sigurnosti djece

Snapchat je predmet tužbe glavnog državnog odvjetnika Novog Meksika, Raúla Torreza. On tvrdi da dizajn i pravila ove društvene mreže olakšavaju iskorištavanje maloljetnika. Također, omogućuje i širenje materijala seksualnog zlostavljanja djece, što potvrđuju interne rasprave i poruke.

Snapchatove nestajuće poruke i algoritmi za preporuku prijatelja stvaraju prostor gdje predatori lako ciljaju djecu. To uključuje seksualnu ucjenu i druga oblike iskorištavanja. Torrez tvrdi da je Snapchat zavaravao korisnike o trajnosti sadržaja dijeljenog na platformi. Navodi da predatori mogu neograničeno snimati i pohranjivati slike koje su podijeljene.

Namjerno ignorirali prijave

Interni dokumenti i komunikacije iz neredaktirane tužbe sugeriraju da je Snapchat bio svjestan ozbiljnih sigurnosnih problema. Ipak, nisu poduzeli odgovarajuće mjere. Do studenog 2022. zaposlenici Snapa raspravljali su o oko 10.000 prijava seksualne ucjene mjesečno. Priznali su da te brojke vjerojatno predstavljaju samo dio stvarnih incidenata. Tužba navodi da se Snapchat žalio na zahtjeve za identifikacijom maloljetnika. Tvrde da bi ti zahtjevi previše zadirali u privatnost korisnika i stvarali neproporcionalne administrativne troškove, prenosi Bug.

Interne poruke koje pozivaju na uzbunu

U jednom slučaju, račun je primio 75 prijava od listopada 2021. godine. Prijave su uključivale eksplicitne slike, maloljetnike i ucjene. Unatoč tome, račun je ostao aktivan na platformi. Interna komunikacija pokazuje da Snapchat nije provjeravao dob korisnika. To je omogućilo djeci da kreiraju račune koristeći lažne datume rođenja.

Interni dokumenti koji se spominju u tužbi posebno su alarmantni za tvrtku. Na Slack kanalu, tijekom rasprave o ciljevima sigurnosti u 2022. godini, zaposlenik je napisao da se više od 90% prijava ignorira. Umjesto rješavanja prijava, korisnicima se savjetuje da jednostavno blokiraju druge.

Potrebna je samoregulacija vlasnika mrežnih platformi

Tvrtka Snapchat tvrdi da je uložila stotine milijuna dolara u timove za povjerenje i sigurnost. Implementirali su razne sigurnosne značajke. Objašnjavaju da je njihova platforma dizajnirana za komunikaciju među bliskim prijateljima i obitelji. Na platformi su ugrađene sigurnosne mjere za zaštitu korisnika.

Ovo nije jedina tužba protiv društvenih medija zbog sigurnosti djece. U prosincu 2023. Torrez je podnio sličnu tužbu protiv Mete. Optužio ih je za propuste u zaštiti djece od online opasnosti na Facebooku i Instagramu. Tekuće pravne akcije protiv Snapa i Mete pokazuju rastući nadzor zakonodavaca. Ove akcije usmjerene su na utjecaj društvenih mreža na mlade korisnike. Ako se pravni postupak završi strožim propisima, promijenit će se način funkcioniranja društvenih mreža. Vlasnicima mreža postaje jasno što slijedi, pa će započeti samoregulaciju, kao što je to učinila Meta s Instagramom.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno