Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Narudžbe njemačkim tvornicama značajno pale

Narudžbe njemačkim tvornicama pale su u kolovozu najsnažnije od početka godine. Odrazile su dvoznamenkasti pad i domaće i potražnje iz ostatka eurozone, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci Destatisa.

Nove industrijske narudžbe smanjile su u kolovozu za 5,8 posto u odnosu na srpanj. Tada su rasle za 3,9 posto, prema revidiranom podatku.

Pad narudžbi na kraju ljeta najveći je od početka 2024. kada su se smanjile za 10,9 posto u odnosu na posljednje mjesece prošle godine.

Kad se izuzmu narudžbe velike vrijednosti, pad je u kolovozu bio znatno blaži i iznosio je 3,4 posto, izračunali su statističari. Istaknuli su val narudžbi zrakoplova, vlakova, brodova i vojnih vozila u srpnju, prenosi portal Financije.

Nove narudžbe u sektoru proizvodnje kapitalnih dobara pale su za 8,6 posto. A u sektoru intermedijarnih dobara smanjile su se za 2,2 posto.

Najblaži pad bilježio je sektor dobara za široku potrošnju, za 0,9 posto u odnosu na srpanj.

Oštar pad potražnje iz drugih zemalja eurozone, za 10,5 posto u odnosu na srpanj, zasjenio je dobre rezultate iz drugih zemalja, prema rastu broja narudžbi za 3,4 posto.

Snažno se smanjila i domaća potražnja, za 10,9 posto, utvrdio je Destatis.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz narudžbe u cjelini pale su za 3,9 posto. U srpnju su bile porasle za 4,6 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno