Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zapošljavanje studenata u FBiH: Novi zakoni, nove mogućnosti

Zapošljavanje studenata u Federaciji Bosne i Hercegovine postaje sve popularnija opcija među poslodavcima koji uočavaju potencijal mladih kadrova. Ovi mladi ljudi donose novu perspektivu, kreativne ideje i snažnu motivaciju za učenje. To ih čini izuzetno privlačnima za različite sektore.

Poslodavci imaju priliku oblikovati talente, pripremajući ih za buduće profesionalne izazove, često uz niže troškove u usporedbi s iskusnijim zaposlenicima. Prema najnovijim izmjenama Zakona o radu, poslodavci mogu sklopiti ugovore o privremenim i povremenim poslovima s studentima. Ali i s onima koji su upisani na akreditirane visoke škole.

Ovi ugovori mogu se sklopiti isključivo za poslove koji ne uključuju visok rizik, a koji su vezani za određene sezonske ili pomoćne aktivnosti. Također, postoji mogućnost sklapanja ugovora najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini, uz maksimalno trajanje od 180 dana, piše Women in Adria.

Da bi sklopili ugovor, studenti moraju dostaviti odgovarajuće dokaze o svom statusu. A starosna granica za zaposlenje iznosi između 18 i 26 godina. Uz to, studenti imaju pravo na odmor tijekom rada, kao i na druga prava u skladu s propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Zapošljavanje putem studentskih servisa ne samo da omogućava stjecanje radnog iskustva, već i pomaže studentima da postanu financijski neovisni.

Zapošljavanje studenata u FBiH

Zakon o radu izmijenjen je novim člankom 166.a. Evo što trebate znati:

  1. Za obavljanje privremenih i povremenih poslova sa studentom se može sklopiti ugovor u skladu s propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji.
  2. Ugovor se može sklopiti isključivo za poslove koji nisu poslovi s povećanim rizikom i za poslove za koje se s poslodavcem sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme (sezonski i pomoćni poslovi), s punim ili nepunim radnim vremenom.
  3. Ugovor se može sklopiti najviše dva puta tijekom jedne kalendarske godine, na razdoblje koje može trajati najdulje 180 dana tijekom kalendarske godine .
  4. Osoba koja sklapa ugovor dužna je poslodavcu dostaviti odgovarajuće dokaze (potvrdu ili potvrdu) o svom statusu.
  5. Osoba ne može biti mlađa od 18 niti starija od 26 godina .
  6. Osobi se osigurava odmor tijekom rada pod istim uvjetima kao i za radnike iz radnog odnosa i druga prava, sukladno propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.
Kako se vrši obračun plaćanja?

Način obračuna naknade studentu primljenom na temelju Ugovora o privremenim i povremenim poslovima:

  • Naknada isplaćena studentima množi se s koeficijentom 1,1576 da bi se izračunao bruto iznos.
  • Na bruto iznos obračunavaju se “mali doprinosi”, 4% zdravstveno osiguranje i 6% PIO/MIO.
  • Na osnovicu (bruto doprinos 4% ZO) obračunava se porez na dohodak od 10%.
  • Obračunate “male doprinose” i porez na dohodak potrebno je prijaviti Poreznoj upravi na obrascu AUG-1031.
  • Na osnovicu (isplaćenu neto naknadu) obračunava se vodni doprinos 0,5% i doprinos za elementarne nepogode i druge nesreće 0,5%. 
  • S obzirom na  Odluku o visini doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima , doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje plaća se u mjesečnim iznosima za vrijeme rada u drugom poduzeću i drugoj pravnoj osobi, u smislu propisa o radnim odnosima. 60,00 KM . 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno