Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

BiH opet nije dobila odobrenje reformske agende od EU

Jedina država u regiji koja još čeka odobrenje reformske agende je Bosna i Hercegovina. Zanimljivo dokument koji je poslan nije bio potpun i nije obuhvatio sve sugestije Europske komisije.

Zemlje Europske unije odobrile su u petak Reformske agende pet zemalja Zapadnog Balkana. Podsjećamo, one su uvjet za korištenje paketa Plana rasta, vrijednog šest milijardi eura.

IPA komisija (Instrumenti za pretpristupnu pomoć) EU dala je svoj pristanak za Reformske agende Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Jedina zemlja u regiji koja još čeka odobrenje agende je Bosna i Hercegovina. Kako je pojašnjeno dokument koji je poslala Europskoj uniji nije bio potpun i nije obuhvatio sve sugestije Europske komisije, saopćila je Mađarska koja trenutno predsjedava Europskom unijom, prenosi Euronews. Balkanske zemlje su na korak do primanja prvih isplata iz ovog plana.

EU traži način da potpomogne ekonomski rast

Očekuje se da će Europska komisija 16. listopada donijeti konačnu odluku o realizaciji isplata, čime će biti spremna da izvrši prve isplate iz ovog paketa za pet zemalja.

No, prije nego što se ove isplate izvrše, zemlje korisnice moraju potpisati sporazume i ratificirati ih u svojim nacionalnim parlamentima. Podsje-amo, dvije milijarde eura biti će nepovratna sredstva, dok će ostatak biti povoljni krediti. Ovim paketom, EU želi pomoći ekonomskom rastu zemalja regiona i na taj način ubrzati proces njihove europske integracije, prenosi Aljazeera.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno