Utorak, 22 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Italija povećava namete na kriptovalute

Italija ima financijske probleme, ali je rejting-agencije prošle godine nisu srušile na neinvesticijsku razinu. Isključivo zbog političke stabilnosti vlade Giorgie Meloni. Mislim da je to posljedica lobiranja jer bi takav korak teško naštetio prvo europodručju, pa EU.

U doba snažnih geopolitičkih tenzija nije željeni razvoj. Vlada je krenula u skupljanje novca kako bi pokrila fiskalne potrebe. Ne žele dodatno našteti javnim financijama – izborna su obećanja skupa. Stoga su u srijedu najavili i povećanje poreza na kapitalnu dobit od kriptovalute bitcoin s 26 na 42 posto. Takve najave u pravilu negativno utječu na tržišta. Cijena kriptovalute iste je srijede porasla 2,9 posto, popevši se na 68.376 dolara. Nakon toga su se stabilizirala na 67.800 dolara. U srpnju je bitcoin dosegnuo 70.000 dolara, a najvišu je vrijednost imao u ožujku, 74.000 dolara.

Kriptovalute više nisu samo tema financijskih tržišta, nego su postale važan dio američke predsjedničke kampanje. J. D. Vance, republikanski potpredsjednički kandidat, nagovorio je Donalda Trumpa da odbaci protivljenje kriptovalutama kako bi od njih stigla financijska podrška kampanji. Kamala Harris, demokratska predsjednička kandidatkinja, nije časila ni časka nego je odgovorila da će poduprijeti regulatorni okvir za kriptovalute. Treba vidjeti što će postići talijanska vlada jer je takvo što pokušala indijska prije dvije godine.

Kriptovalute su omiljeno sredstvo terorista jer njima zaobilaze financijska ograničenja.

Nameti mogu biti neproduktivni

Podsjećamo, ovo je dovelo od smanjenja obujma trgovanja zato što su lokalni ulagači prešli na odobalne (offshore) platforme kako bi zaobišli namete. I eto nas opet na tamnoj strani kriptovaluta. Argentinski portal ambito.com je 29. rujna objavio uhićenje četiri osobe pod sumnjom da su koristile kriptovalute za financiranje libanonske terorističke skupine Hezbolah. The Soufan Center objavio je u srijedu da su kriptovalute i dalje omiljeno sredstvo terorističkih organizacija jer njima zaobilaze postavljena financijska ograničenja. Teroristička skupina Islamska država, vilajet Khorasan (Afganistan i Pakistan), pokazuje prilagodljivost tih zloči naca.

ISK se s bitcoina i tethera, jer su ih vlasti i tu uspjele locirati, prebacio na monero, kriptovalutu koja nudi veliku razinu privatnosti. Oduvijek sam protiv kriptovaluta, navedeno samo jača moju argumentaciju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno