Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Intel odustaje od tržišne borbe s Nvidijom

Intel je odustao od utrke u AI segmentu s Nvidijom. Sada se okreće predstavljanju isplativih rješenja s novim Gaudi 3 AI ponudama. Zavladalo je mišljenje da će dugoročno manji LLM modeli biti šire prihvaćeni kada AI “ludilo” i pomama za velikim podatkovnim centrima splasne.

Dakle, kompanija se sada okreće relativno slabo zastupljenom segmentu AI poslovanja, piše ICT. Što je isplativa implementacija AI akceleratora koja će vjerojatno privući veći dio industrije. Intel najnovije Gaudi 3 AI GPU-ove predstavlja kao vrijednu ponudu, koja dolazi s nekim od najboljih omjera cijene i performansi dostupnih na tržištu.

U Intelu tvrde da njegova Gaudi 3 linija nudi performanse ekvivalentne popularnom Nvidijinom H100 AI akceleratoru. Posebno u zadacima inferenciranja koji su doživjeli veliki rast nakon predstavljanja LLM modela fokusiranih na “razmišljanje”.

Što se tiče stvarnih brojki, Intel tvrdi da Gaudi 3 AI akcelerator pruža 80 posto bolju vrijednost performansi po dolaru u usporedbi s Nvidijinim H100. A kada se radi o Llama-2 benchmarku, razlika u performansama po dolaru raste na 2x, što je zaista impresivno.

Novu AI liniju Intel predstavlja kao najbolje rješenje za manje startupe i pojedince koji traže računalnu snagu za AI. Međutim, kada se testira u operacijama s pomičnim zarezom, Gaudi 3 AI GPU-ovi su slabiji u odnosu na Nvidijine alternative. Što sugerira da hardcore AI performanse trenutno nisu Intelova jača strana.

Također, Intelova Gaudi 3 AI rješenja doživjela su solidno prihvaćanje u industriji. Prije svega od IBM Clouda, Hewlett Packard Enterprisea i Della.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se AI situacija razvijati za Intel u budućnosti, s obzirom na to da tvrtka očajnički treba spas s obzirom na financijske uvjete kroz koje prolazi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno