Subota, 26 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Izvješće Svjetske banke: Birokracija koči investicije u BiH

Novo izvješće Grupacije Svjetske banke, Business Ready, jasno ukazuje na slabosti poslovne klime u Bosni i Hercegovini (BiH). Analiza rezultata temelji se na mjerenju pokazatelja u tri ključne kategorije i deset važnih tema. Kada je potrebno 79 dana za pokretanje biznisa u BiH, u usporedbi s globalnim prosjekom od 32 dana, jasno je zašto investicije ne rastu.

Birokracija ostaje ključna prepreka za investicije i podizanje životnog standarda u zemlji. Loši pokazatelji u područjima oporezivanja i tržišne konkurencije dodatno otežavaju situaciju. Iako su napravljene određene promjene, BiH i dalje treba korjenite reforme za brže i učinkovitije pokretanje poslovanja. Osim toga, zaštita poslovnih subjekata ostaje veliki izazov.

Izvješće jasno ukazuje na slabosti BiH u kontekstu poslovne klime. Rezultati su dobijeni mjerenjem pokazatelja u regulatornom okviru, javnim uslugama i operativnoj učinkovitosti. Također se obraća pažnja na deset tema: početak poslovanja, lokacija poslovanja, komunalne usluge, radna snaga, financijske usluge, međunarodna trgovina, oporezivanje, rješavanje sporova, tržišna konkurencija i poslovna nesolventnost.

BiH ostvaruje najviše bodove u područjima rada, međunarodne trgovine i lokacije poslovanja. U zemlji postoje centri za zapošljavanje i programi obuke za pomoć nezaposlenima. Postoje dobre prakse u zakonodavnom okviru za međunarodnu trgovinu i dobar zakon o građenju. Ovaj zakon osigurava kvalitetne materijale, protupožarne mjere i propise o rizicima za zdravlje.

S druge strane, BiH ima najmanje bodove u oblastima oporezivanja, rješavanja sporova i tržišne konkurencije. Nedostaju automatske ili online prijave poreza. Također, zemlja zaostaje u digitalizaciji sudskih procesa i institucionalnom okviru za podršku inovacijama.

Prema operativnoj učinkovitosti, BiH postiže dobre rezultate u lokaciji poslovanja. Za prijenos vlasništva nad komercijalnom nekretninom potrebno je 30 dana, što je brže od globalnog prosjeka od 56 dana. Međutim, zemlja zaostaje u pokretanju poslovanja, gdje je registracija domaće tvrtke potrebna 79 dana, a strana tvrtka 88 dana. Ovi podaci su znatno dulji od globalnog prosjeka, piše Večernji list.

Izvješće Business Ready također ističe stanje na globalnoj razini. Ekonomije bolje donose propise za unaprjeđenje poslovne klime nego pružaju potrebne javne usluge. U ocjenjivanju kvalitete regulatornog okvira, prosječne ekonomije postižu 65,5 bodova. No, njihova javna usluga dostiže samo 49,7 bodova, što pokazuje ozbiljne nedostatke.

Ovi problemi prisutni su u zemljama svih razina dohotka i regijama. Najmanji nedostaci zabilježeni su u ekonomijama s visokim dohotkom. S druge strane, najveći su u subsaharskoj Africi i na Bliskom istoku. Uz usporavanje ekonomskog rasta zbog demografskih promjena, duga i nemira, napredak će biti moguć jedino uz domišljatost privatnih poduzeća, istaknuo je Indermit Gill, glavni ekonomist Grupacije Svjetske banke.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno